41 de senatori și deputați liberali, printre care Ioan Cupșa, Adrian Oros, Alexandru Nazare, Ionel Dancă, Violeta Alexandru sau Antonel Tănase, se delimitează public de președintele PNL Florin Cîțu și cer ca Ludovic Orban să fie cel care să conducă negocierile pentru refacerea coaliției de guvernare cu USR PLUS și UDMR.
PNL are 41 de senatori și 93 de deputați în total.
”Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.
Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”, se arată într-o scrisoare publică remisă SpotMedia.ro.
Liberalii semnatari spun că situația cauzată de criza sanitară și de cea economică și socială ce se preconizează în această iarnă nu lasă loc de ”experimente politice”.
”Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice.
Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”, se mai arată în document.
Cât despre Cîțu, cei 41 de parlamentari spun că a declanșat în mod iresponsabil criza politică și că dacă ar fi fost rațional ar fi evitat situația actuală.
”România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.
Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice. Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești. (...)
Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României”, mai arată liberalii.
Amintim că Guvernul Florin Cîțu a fost demis marți de Parlament prin cea mai votată moțiune de cenzură din ultimii 30 de ani.
Din totalul celor 466 de parlamentari, au fost prezenți 318 și au votat 281 - toți împotriva lui Florin Cîțu. Liberalii au stat fost prezenți, dar au stat în bănci, Cîțu amenintând de luni pe oricine votează cu excluderea din partid.
Vezi aici cele mai importante declarații și momente de la moțiunea anti-Cîțu
Urmează acum ca șeful statului să declanșeze consultările pentru formarea unui nou guvern. Amintim că Iohannis și-a declarat public susținerea pentru Florin Cîțu, fiind prezent și la Congresul PNL, și a spus că nu vede niciun motiv ca premierul să își dea demisia sau să fie demis.
Citește mai multe articole din ziua moțiunii: