Iohannis face consultări luni, de la 12, dar nu crede că vor avea succes (Video)

Iohannis face consultări luni, de la 12, dar nu crede că vor avea succes (Video)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că luni va organiza prima rundă de loc consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

”Voi invita partidele la consultări și voi încerca cu cei mai maturi și responsabili să găsim o ieșire din criză. Voi organiza luni runda de consultări, de la ora 12. Sincer, nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluţie, dar sunt decis să găsim o soluție.

Nu putem sta în plină iarnă, în plin val patru al pandemiei, pentru că nu mulţi români s-au vaccinat. Suntem într-o criză globală, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un guvern cu puteri depline”, a spus Iohannis, joi, la finalul unei vizite la centrala nucleară de la Cernavodă.

Șeful statului a explicat că partidele vor fi chemate separat.

”Partidele vor fi chemate separat, ca și până acum. Voi ține consultări și voi trage concluziile după”, a spus președintele.

ADVERTISING

Întrebat dacă ar susține un guvern minoritar PNL UDMR, cu susținere PSD în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că vrea un Executiv care poate gestiona bine România.

”Am văzut că în media, în articole și talk show sunt multe opinii și variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, ci un guvern care să poată gestiona bine România și asta voi căuta”, a completat șeful statului.

Totodată, întrebat dacă există posibilitatea să îl numească premier tot pe Florin Cîțu, președintele a afirmat că după consultări va anunța public ce decizie a luat.

”Decamdată facem consultări, ulterior voi face o analiză și voi anunța public ce decizie am luat”, a subliniat șeful statului.

Nou atac la USR: S-a dat mare partid reformist

Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a acuza din nou USR PLUS de căderea Guvernului, afirmând că ”s-a dat mare partid reformist”.

Totodată, șeful statului spune că Guvernul a căzut victima unor orgolii politiciansite care nu au în spate nicio gândire pentru România sau pentru români.

ADVERTISING

”Legat de politica noastră internă, majoritatea ați aflat că a avut loc o moțiune și Guvernul a fost dărâmat de unii politicieni care au dorit să arate că au voturi suficiente pentru a dărâma Guvernul.

Nu au nicio gândire pentru ce urmează. Evaluarea mea, oricât de trist ar suna, este că acest guvern a căzut victima unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România sau pentru români.

Cum s-a ajuns aici? USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat, din motive de ei ştiute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare.

Însă pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu PSD şi AUR şi au dărâmat Guvernul. Acum trebuie să găsim o ieşire din această criză în care am intrat”, a spus Iohannis.

USR îi dă replica lui Iohannis: Nu am abandonat guvernarea, ci am fost daţi afară. Florin Cîţu nu e alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria!

ADVERTISING

”Aproape imposibil să fie declanșate anticipate”

În ceea ce privește o eventuală declanșare a alegerilor anticipate, președintele Klaus Iohannis afirmă că așa ceva este aproape imposibil în România.

”Declanșarea de anticipate e o chestiune care se discută demult în România, dar Constituția e construită pentru a asigura stabilitatea parlamentară. Este aproape imposibil să declanșezi anticipate.

Ce ar aduce? Aceleaşi partide probabil cu aceleaşi procente poate puţin modificate. În teorie, în Constituţie sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele constituţional nu sunt bine definite şi nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva”, a precizat Iohannis.

Declaratie de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis după vizita la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă

Declaratie de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis după vizita la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă

Publicată de Privesc.Eu pe Joi, 7 octombrie 2021

Guvernul Cîțu a fost demis marți

Guvernul Florin Cîțu a picat marți, după ce moțiunea PSD ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” a fost votată de 281 de parlamentari.

Ulterior, după câteva ore de la votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis a susținut o scurtă declarație de presă în care a acuzat USR pentru criza politică și a anunțat că va chema partidele la consultări abia săptămâna viitoare.

Citește și:

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇