USR îi dă replica lui Iohannis: Nu am abandonat guvernarea, ci am fost daţi afară. Florin Cîţu nu e alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria!

USR îi dă replica lui Iohannis: Nu am abandonat guvernarea, ci am fost daţi afară. Florin Cîţu nu e alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria!

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, anunţă că partidul are un nou Birou Naţional, joi, unde se va discuta despre ce are de gând să facă formaţiunea politică după căderea Guvernului Cîţu.

„A avut o mare șansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliție și să facă niște lucruri. A arătat că n-a putut, a plecat acasă. E nevoie de un nou premier și noi ne așezăm la masă, avem aceeași poziție, vom avea întâlniri zilele astea, mâine avem un nou Birou Național și o să decidem”, a spus Moșteanu.

"Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este, dacă vreţi, alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuţii între partenerii de coaliţie", a adăugat deputatul USR.

ADVERTISING

Cert este că şansele unei noi coaliţii cu liberalii "încep cu un telefon din partea PNL, prin care spune că avem o nouă propunere de premier", a precizat Moşteanu.

Cât despre temporizarea oferită de preşedintele Klaus Iohannis, care va organiza consultări la Cotroceni, abia săptămâna viitoare, deputatul USR consideră că "este nenecesar să mai pierdem timpul o săptămână".

Despre USR, şeful statului a spus azi, din Slovenia, că au venit ieri în fața microfoanelor "cu texte ca și cum acuma prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei sunt cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului".

În replică, Moşteanu a ţinut să sublinieze însă că Florin Cîţu le-a dat afară din Guvern doi miniştri şi "sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi a avut susţinere".

ADVERTISING

"Florin Cîţu ne-a dat afară din guvern doi miniştri şi sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi că a avut o anumită susţinere în aceste acţiuni, din punctul nostru de vedere, pripite. Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest guvern de către Florin Cîţu, prin încălcarea repetată a acordului de coaliţie", a acuzat reprezentantul USR.

"Opţiunea USR PLUS este refacerea coaliţiei"

"Opţiunea USR PLUS este refacerea coaliţiei. România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîţu. Vedem că PNL şi preşedintele îl susţin", însă Iohannis ar trebui "să îşi asume un rol corect de mediator" , după ce "a privit detaşat la această criză timp de o lună de zile".

ADVERTISING

Întrebat dacă alegerile anticipate sunt o variantă de luat în calcul, Moșteanu a spus că „dacă în urma discuțiilor din următoarea perioadă nu va ieși nicio soluție coerentă de guvernare majoritară în Parlament (…) mergem spre anticipate, dar atributul declanșării anticipatelor este un atribut al președintelui Klaus Iohannis. Dacă dânsul găsește de cuviință, le declanșează și mergem la alegeri”.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, din Slovenia, despre criza politică din România. Jurnaliștii au vrut să știe de ce a ales să convoace atât de târziu consultări cu partidele pentru numirea unui noi guvern, după ce Executivul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Șeful statului spune că a văzut necesar să dea un răgaz partidelor, să ”coboare cu picioarele pe pământ”, având în vedere că în declarațiile de după vot fiecare formațiune care a votat împotriva Guvernului a venit cu o altă soluție pentru rezolvarea crizei.

Citeşte mai multe despre criza politică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇