Iohannis spune de ce face consultări abia săptămâna viitoare și cine e ”statul eșuat”: Nu prin țâfnă se rezolvă criză (Video)

Iohannis spune de ce face consultări abia săptămâna viitoare și cine e ”statul eșuat”: Nu prin țâfnă se rezolvă criză (Video)

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, din Slovenia, despre criza politică din România. Jurnaliștii au vrut să știe de ce a ales să convoace atât de târziu consultări cu partidele pentru numirea unui noi guvern, după ce Executivul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Șeful statului spune că a văzut necesar să dea un răgaz partidelor să ”coboare cu picioarele pe pământ”, având în vedere că în declarațiile de după vot fiecare formațiune care a votat împotriva Guvernului a venit cu o altă soluție pentru rezolvarea crizei.

”Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moțiunea, că liderii și membrii partidelor care au votat această moțiuene au avut diverse abordări.

Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și habar n-au ce să se întâmple după aceea.

ADVERTISING

Alții au țopăit pe acolo strigând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar rezolva în relația dintre partide, dar cu siguranță ar crea circ și probabil asta vor, doar circ.

Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acuma prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei sunt cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului.

Eu cred că e nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ.

Această criză e diferită de celelalte, politicienii au început să aibă doar discursuri anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia, ori așa nu se poate. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. Și să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara.

Așa că am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic și lumea ajunge să-și pună problema 'bun, acum ce urmează'”, a spus Iohannis.

ADVERTISING

Întrebat dacă ia în calcul o nouă desemnare a lui Florin Cîțu, așa cum susțin liberalii din tabăra premierului demis: ”Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, așa scrie în Constituție”.

Însă când a fost întrebat dacă l-ar desemna pe Ludovic Orban, având în vedere că peste o treime dintre parlamentarii liberali susțin acest lucru, Iohannis a evitat să răspundă: ”Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor și nu în presă.

Iohannis: E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme Guvernul

Șeful statului a fost întrebat și ce șanse dă refacerii coaliției de guvernare. Deși a insistat că partidele trebuie să dea dovadă de responsabilitate și maturitate, spune că trebuie văzut dacă PNL va vrea și va putea să treacă peste votul USR de la moțiune.

”Când se formează un guvern, persoana desemnată trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să-și caute o majoritate. Pe mine mă preocupă, dacă vrem să analizăm, faptele și nu poveștile politice.

ADVERTISING

Vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu PSD și AUR pentru căderea Guvernului din care a făcut parte. Aceștia sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste acest lucru. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme Guvernul.

Aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție, este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări”, a spus Iohannis.

În replică, Ionuţ Moşteanu (USR), care a stat de vorbă cu jurnaliștii imediat după declarațiile lui Iohannis, a ţinut să sublinieze însă că în niciun caz nu sunt ei vinovați de ruperea coaliției, ci Florin Cîţu le-a dat afară din Guvern doi miniştri şi "sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi a avut susţinere". "Nu am abandonat guvernarea, ci am fost daţi afară", a acuzat reprezentantul USR.

Cîțu, interimar până se găsește o soluție

Președintele le-a mai transmis azi din Slovenia partidelor să ”aibă curajul să lase în urmă discursul acela patetic” și să se pună la masă pentru a găsi soluții concrete pentru guvernare.

”Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se va găsi o soluție. Cred că până la urmă toată lumea va înțelege că e mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât unul interimar”, a mai spus președintele.

Întrebat dacă asta înseamnă că exclude dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, Iohannis a răspuns ”nu exclud niciun pas constituțional”.

De aici iată ce a înţeles Marcel Ciolacu: Mă bucur că preşedintele a ajuns la aceeaşi concluzie ca PSD. Urmează anticipate

Cine e statul eșuat?

În lumina acestor declarații, corelate cu cea de săptămâna trecută, de după incendiul de la spitalul din Constanța, când a spus că ”statul a eșuat”, jurnaliştii au vrut să știe cine e mai exact responsabil.

”Asumarea trebuie făcută de toată clasa politică, atât de simplu este. Dar această asumare trebuie să vină la pachet cu soluția și ea există, se numește PNRR. Prevede peste 2 miliarde de euro pentru sistemul sanitar, bani care vor fi investiți pentru spitale - pentru spitale noi, modernizarea spitalelor vechi, crearea unor noi posturi în sistemul de sănătate și așa mai departe.

Deci noi, prin PNRR, am abordat această chestiune, dar evident că și aici este nevoie de un guvern, care duce lucrurile mai departe. Dacă nu avem guvern, banii nu vor fi folosiţi și lucrurile vor rămâne tot așa nerezolvate”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis - declarații de presă

Președintele Klaus Iohannis - declarații de presă despre criza politică

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 6 octombrie 2021

Citeşte mai multe despre criza politică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇