Ce a vrut să spună președintele Iohannis. Condiția pentru Cîțu și pariul lui Ciolacu

Ce a vrut să spună președintele Iohannis. Condiția pentru Cîțu și pariul lui Ciolacu

“Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier”, a spus Klaus Iohannis, despre posibilitatea redesemnarii lui Florin Cîțu.

Cea mai mare parte a publicului și presei s-a repezit spre partea a doua a enunțului “poate să devină premier”, ignorând ceea ce este condiția sine qua non din prima parte “persoana susținută de o majoritate”.

Deci mesajul complet este că Florin Cîțu poate fi redesemnat doar dacă reușește să-și constituie o majoritate. Un mesaj similar celui referitor la Ludovic Orban în decembrie 2020:

“Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu, ca președinte, să se înțeleagă și să îmi propună un nume. Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”.

Sigur că nu numai USR, dar și cei peste 80% dintre români care îl detestă pe dl Cîțu, potrivit sondajelor, ar fi dorit o descotorosire rapidă de premierul demis cu o majoritate zdrobitoare. Și așa ar fi trebuit să fie.

ADVERTISING

Dar pentru dl Iohannis ar fi fost dificilă, după ce s-a folosit de Florin Cîțu pentru a scăpa de Ludovic Orban. În plus, ce mesaj ar fi transmis partidului pe care l-a îndemnat să-l voteze pe dl Cîțu, al cărui unic argument era tocmai funcția?

Și noi de ce l-am mai votat?, se vor întrebă mulți liberali atașați “echipei câștigătoare”.

Ba chiar, din informațiile mele, unii au și început să se întrebe și încearcă “precum găini cu capetele tăiate”, spun sursele din PNL, să-și găsească un nou pol de putere intern spre care să se îndrepte.

Așadar, această perioadă de grație îi poate ajunge dlui Cîțu pentru a veni la președinte cu o majoritate? Cu cine ar putea să o facă?

Cu USR este exclus. Cu AUR, idem. Ar rămâne în discuție PSD. Și “echipa câștigătoare”, intrată în fibrilații, împinge pe toate sursele și în PNL, și în presă că urmează un guvern minoritar Cîțu susținut de PSD.

Marcel Ciolacu nu prididește să infirme și sigur că istoria politicii românești în general și a PSD în special, plină de tumbe și reevaluări, justifică scepticismul. Când s-au ținut politicienii de cuvânt?

Acesta este într-adevăr un pariu pentru Marcel Ciolacu. Cu siguranță oferta este pe masă și nu mă îndoiesc că Florin Cîțu și tripleta Gorghiu-Isar-Vîlceanu sunt dispuși să ofere un preț extrem de consistent în funcții și bani. Ceva pe modelul guvernului minoritar Tăriceanu.

Dar dacă după atacurile extrem de severe la Forin Cîțu, unele chiar vizuale, după ce numai că nu s-a jurat că nu îl va mai susține, în orice formulă, după ce s-a arătat exasperat de insistențele presei pe această temă, ar fi dincolo de orice limită a ridicolului ca PSD să-l voteze din nou pe Florin Cîțu.

Tot ce a încercat Marcel Ciolacu să schimbe la imaginea PSD, și în bună măsură a și reușit, toată disocierea de vechiul PSD cu metehnele lui pe care a încercat-o, se va face praf, iar la cotitură îl va aștepta cuplul Firea-Stănescu să-i ia gâtul politic.

Pentru ce să facă asta Marcel Ciolacu și PSD? Pentru ce să se lege de mortul politic Cîțu? Pentru un pumn de bani primarilor și niște funcții? Foarte puțin pentru a sacrifica perspectiva potului mare din 2024.

Deci probabilitatea ca PSD să îl voteze pe Florin Cîțu mi se pare infimă în condițiile în care acum pentru PSD anticipatele nu reprezintă o amenințare, dimpotrivă, ei sunt cei care le propun.

Iar dl Cîțu nu are susținerea integrală nici măcar în PNL. Poate că Ludovic Orban nu îi va ține pe toți cei 40 de parlamentari din grupul lui, dar cam 20 tot va avea. Ceea ce va ridica deficitul de voturi pentru majoritate spre 70.

Și atunci cu cine să facă majoritate Florin Cîțu?

Ultimele declarații ale dlui Cîțu care, la fel ca un Ceașescu în ultimul balcon, promite plafonarea prețului la energie dacă va fi reînvestit, sună a disperare.

Dacă nu va reuși, ce poate să facă PNL? Președintele a mai spus ceva: “Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă, se rezolvă această criză guvernamentală și, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze Guvernul și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară”.

Oare cui se adresează? Cu siguranță, în primul rând, USR care, într-adevăr, dacă vor să refacă guvernarea ar trebui ca, asemeni dlui Cioloș și Barna, să înceapă să-și tempereze discursul. Nu poți să te așezi la negocieri scuipând și urlând, cred că e clar.

Dar nu numai USR. Și PNL trebuie să înțeleagă că “este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar”.

De ce? Dacă nu pentru interesul public, măcar pentru că un guvern interimar cu puteri foarte mici este decontat acum exclusiv de PNL, perceput ca acela care se cramponează de un singur om. Și ce decontează PNL nu se duce doar la PSD, nu se duce la USR, ci direct la AUR, ajuns la un scor amețitor potrivit sondajului INSCOP.

Dacă, totuși, PNL acceptă acest preț, care îl va arunca sub pragul electoral destul de repede, acest interimat se va prelungi, după cum spune președintele, dar nu poate dura la infinit.

Parlamentul va sesiza un conflict de natură constituțională acuzând președintele că nu face desemnarea. Și nu mă îndoiesc că CCR va da dreptate Parlamentului. Până la urmă, orice prerogativă trebuie exercitată cu bună credință și în sensul în care produce efecte.

Mai mult, dacă gradul de nervozitate din societate va crește foarte mult din cauza refuzului președintelui de a face o desemnare, chestiunea suspendării ar putea să devină serioasă.

Așadar, până la urmă, PNL va trebui să facă pasul deblocării prin renunțarea la Florin Cîțu. Iar USR ar ajuta mult dacă ar încerca să fie mai reținut, pentru a nu mai pune paie pe focul care crește AUR și amintindu-și că Florin Cîțu a îndeplinit condiția majorității în decembrie pentru că a fost alegerea lor.

Citește mai multe despre scenariile de după moțiune:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇