De ce s-a blocat Promenada Verde și cum ar putea Clotilde Armand să amenajeze malurile lacurilor din nordul Capitalei

De ce s-a blocat Promenada Verde și cum ar putea Clotilde Armand să amenajeze malurile lacurilor din nordul Capitalei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Promenadă Verde pe care Clotilde Armand vrea să o amenajeze în jurul unor lacuri din nordul Capitalei a încins spiritele între PNL și USR PLUS, în ultimele ședințe de Consiliu General.

Până la urmă, proiectul – pe care mai mulți primari l-au promis, în ultimii 16 ani – a rămas, din nou, în așteptarea unui vot și a finanțării.

Iată ce și unde vrea, de fapt, să amenajeze Clotilde Armand, dar și cum a ajuns acest subiect unul de dispută între consilierii partidelor care, împreună, dețin majoritatea în Consiliul General.

Despre o promenadă verde – adică un traseu pentru pietonii și bicicliștii care vor să se plimbe pe malurile lacurilor din Sectorul 1 – se vorbește de pe vremea primarului liberal Andrei Chiliman.

Mai târziu, primarul general Sorin Oprescu (PSD) a susținut că ideea e bună și că merită implementată. Dar nimeni n-a făcut, de fapt, nimic pentru a amenaja promenada.

Clotilde Armand a promis încă din 2016 – când a candidat la primărie din partea Partidului Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) condus de Nicușor Dan - că „fiecare apartament și fiecare casă din Sectorul 1” va fi conectată printr-o rețea de piste de bicicletă la salba de lacuri. Proiectul se numea „Magistrala Verde”.

Armand a pierdut acele alegeri în fața lui Dan Tudorache.

Iar anul trecut, în campania electorală, a promis că va amenaja „Promenada Verde”. Adică un traseu lung de circa 44 de kilometri, în jurul salbei de lacuri, cu spații dedicate pentru pietoni și bicicliști, dar și cu amenajare peisagistică.

De unde să înceapă promenada

Primăria Sectorului 1 a igienizat și amenajat o alee de pietriș, cu bănci, pe o distanță de 1 kilometru, pe malul Lacului Băneasa.

ADVERTISING

Iar Clotilde Armand a susținut, la finele lunii februarie, că acesta ar fi primul segment al Promenadei Verzi.

Dar, de fapt, lucrările la proiectul promis de primar în campania electorală nici n-au început încă. În schimb, s-a muncit la documentație.

Administrația Sectorului 1 vrea să înceapă amenajarea adevăratei Promenade Verzi de pe malurile lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești, situate în nordul orașului.

Dar nu se poate apuca încă de treabă, din cauză că nu deține terenurile din jurul lacurilor. Aproape jumătate dintre ele au proprietari privați, se arată într-o prezentare a proiectului semnată de viceprimarul Oliver Păiuși (USR PLUS).

fragment-descriere-proiect

Iar celelalte terenuri sunt ale Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), din subordinea primăriei conduse de Nicușor Dan.

În consecință, pe 3 iunie 2021, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre prin care solicită Consiliului General acordul de a încheia un protocol de negociere cu Municipiul București și cu ALPAB.

Acea hotărâre a avut nevoie de modificări. Și a mai durat încă vreo 2 luni până când modificările să fie adoptate de Consiliul Local.

În cele din urmă, Sectorul 1 a decis că ar vrea să se asocieze pe termen nelimitat cu ALPAB, ca fiecare dintre părți să aibă un rol în realizarea Promenadei Verzi.

Mai exact, ALPAB primea, în principal, sarcina de a îngriji și menține curate lacurile.

Iar Sectorul 1 se angaja să înregistreze la cadastru porțiuni de teren aflate acum într-o situație juridică incertă și să ia de la ALPAB fâșii de terenuri. Și pe toate aceste suprafețe să amenajeze promenada în jurul lacurilor.

ADVERTISING

Acest segment nordic din promenada de 44 de km promis de Clotilde Armand urmează să se întindă pe 4,8 km din malul Lacului Băneasa, pe 7,71 km din malul Lacului Grivița și pe încă 3,87 km din malul Lacului Străulești.

În funcție de zonă, lățimea spațiului de promenadă va varia între 3 și 10 metri.

„În prezent, malurile celor 3 lacuri sunt, în mare parte, inaccesibile locuitorilor. O mică parte face parte din proprietăți deja edificate, iar cea mai mare parte face parte din terenuri virane pentru care proprietarii au depus cereri pentru certificate de urbanism sau au demarat deja proiecte pentru dezvoltări imobiliare.

Primăria Sectorului 1, prin Serviciul de Urbanism, impune condiția ca proprietarii să ofere accesul liber la drumul de halaj de la marginea lacului, iar în cazul în care acesta este proprietate privată, să devină cale de acces publică în cadrul proiectului Promenada Verde.

Prin nerealizarea obiectului de investiții, există riscul ca întreaga zonă a malurilor de lac să devină proprietate privată cu risc major de poluare, în lipsa mijloacelor fizice de control și intervenție din partea autorităților locale”, se arată în prezentarea proiectului Promenadei Verzi, semnată de viceprimarul Oliver Păiuși.

Consilierul general Dan Milea (USR PLUS) - care a lucrat la proiect - a declarat pentru Spotmedia.ro că, de fapt, dezvoltatorii imobiliari din zonă au fost încântați de ideea amenajării unei promenade și că s-au oferit nu să vândă, ci să doneze Primăriei Sectorului 1 fâșiile necesare de teren pentru amenajarea ei.

Rămâne de văzut, însă, ce părere vor avea proprietarii de case ale căror curți se termină acum la malul lacului. Pentru ei, amenajarea promenadei ar însemna, de fapt, crearea unei zone care le va obtura vederea și accesul la apă.

ADVERTISING

N-ar fi exclus ca Primăria să încerce să-i exproprieze. Depinde, însă, câți bani va dori să le dea. Prețul de grilă notarială al terenurilor nu este uriaș. În schimb, pe piață, proprietarii de terenuri de pe malul Lacului Băneasa cer chiar și mai mult de 300 de euro pe metrul pătrat!

Dar, oricum, într-o primă etapă, administrația Sectorului 1 nu vrea să facă exproprieri.

„Inițial vom amenaja traseul pe pontoane, pe lac, pe lângă aceste proprietăți. Cheltuiala este similară: cât am da pe exproprieri, vom da pe pontoane.

Exproprierea este o soluție care ar putea fi propusă punctual, ca parte a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Promenada Verde la care lucrăm acum ”, a mai precizat Dan Milea pentru Spotmedia.ro.

Lucrările ar urma să dureze circa 2 ani și să coste puțin peste 30 de milioane de euro. Bani ar proveni de la bugetul local al Sectorului 1 și din PNRR.

Cum s-a blocat promenada, la Consiliul General

Ca să se poată asocia cu ALPAB și ca să-i poată lua fâșiile de teren pentru promenadă, Sectorul 1 are nevoie de aprobare de la Consiliul General. Iar CGMB poate da undă verde asocierii numai dacă proiectul care vizează încheierea protocolului pentru Promenada Verde figurează pe ordinea de zi a ședințelor, astfel încât să poată fi votat.

Până la acest moment - deși a semnat un referat de aprobare pentru acest proiect - Nicușor Dan n-a pus proiectul pe ordinea de zi a niciunei ședințe de Consiliu General.

Așa că grupul USR PLUS din Consiliu a propus, în repetate rânduri, să obțină suplimentarea ordinii de zi și introducerea proiectului Promenadei Verzi la vot.

La o ședința care a avut loc pe 7 septembrie, proiectul chiar a fost pus pe ordinea de zi, la propunerea consilierilor USR PLUS. Dar când s-a ajuns la vot, consilierii liberali au părăsit ședința. Așa că, până la urmă, Consiliul n-a mai avut cvorum pentru a vota proiectul.

USR PLUS a reacționat prompt și a anunțat că liberalii le-au blocat proiectul.

Iar tensiunile au continuat. În următoarea ședință a Consiliului General, care a avut loc pe data de 30 septembrie, USR PLUS a cerut din nou ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi.

După o lungă discuție despre proceduri, liberalii au refuzat să voteze pentru introducerea proiectului pe ordinea de zi (mai ales că USR PLUS susținuse amânarea unui proiect pe care PNL voia să-l adopte repede - n.red.).

Așa că proiectul Promenadei Verzi a rămas tot în aer.

De ce n-au dat liberalii undă verde proiectului

Consilierul general Dan Milea (USR PLUS) susține că proiectul Promenadei Verzi este, de fapt, victima unor tensiuni politice pe care nu vrea să le alimenteze. Dar că liberalii nu au, de fapt, niciun motiv - în afară de cele politice - să nu voteze pentru amenajarea promenadei.

În context, l-am întrebat pe consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) din ce motive au ales liberalii să nu gireze acest proiect. Iată ce ne-a declarat acesta.

„Nu avem nimic împotrivă ca Sectorul 1 să se apuce de amenajat promenada celor 3 lacuri.

Dar, din punct de vedere tehnic, proiectul care a venit la noi e destul de neclar. Nu avem un termen de realizare. Se propune încheierea protocolului respectiv pe termen nelimitat.

Nu ni se spune acolo care sunt investițiile și cine și de ce urmează să se ocupe. Într-o primă fază, prin iunie, era un protocol tripartit – ALPAB cu Sectorul 1 și cu Municipiul București. Între timp, se pare că au renunțat la implicarea Municipiului București.

Le-am comunicat să schimbe aceste chestiuni. Au pregătit un amendament. Care e un început și se poate lucra pe el.

În plus, nu e menționat clar ce se întâmplă, în cazul în care Primăria Sectorului 1 nu face aceste investiții. E o chestiune care ar trebui clarificată”, a precizat Cătălin Deaconescu.

Acesta a spus că au existat unele tensiuni cu privire la modul în care USR PLUS a încercat să forțeze introducerea proiectului pe ordinea de zi suplimentară. Dar că, în principiu, Promenada Verde nu reprezintă un subiect de dispută între PNL și USR PLUS.

„Presupun că la următoarea ședință ordinară, proiectul va figura pe ordinea de zi. Și cred că poate să fie votat și de noi, și de USR PLUS, dacă nu și de alții. Dar cu aceste două amendamente: să clarifice USR PLUS un cadru de timp și pe cel bugetar.

Și probabil că eu voi veni cu un amendament care să stabilească sancțiunile pentru nerespectarea obligațiilor din contract și ce se întâmplă dacă părțile nu respectă ce și-au asumat să facă. E o chestiune asupra căreia s-ar putea reveni ulterior, printr-o altă hotărâre de consiliu, e adevărat. Dar ar fi mai dificil de realizat”, a subliniat Cătălin Deaconescu.

L-am mai întrebat pe consilierul general PNL dacă nu cumva aceste întârzieri în adoptarea proiectului propus de USR PLUS cauzează încă o întârziere în demararea Promenadei Verzi.

„Nu, nu este cazul. Chiar dacă s-ar fi adoptat acestă hotărâre în Consiliul General, Sectorul 1 nu are nimic bugetat pentru proiect, la acest moment. Și nici rectificare bugetară, face încercări repetate de a sări pragul majorității”, a mai spus Cătălin Deaconescu.

Reamintim că, în proiectul rectificării bugetare – în care Primăria Sectorului 1 nu a menționat că ar fi prevăzut bani pentru Promenada Verde – a fost respins deja de 3 ori.

Rămâne să vedem dacă, după vreo 16 ani de promisiuni în van, bucureștenii vor avea parte, în sfârșit, de promenadă verde. Potrivit consilierului general Dan Milea, lucrările s-ar putea finaliza în 2 ani.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇