Mai vrea Clotilde Armand să rezilieze contractul cu Romprest? Ce a făcut în aproape două luni de când a primit mandat

Mai vrea Clotilde Armand să rezilieze contractul cu Romprest? Ce a făcut în aproape două luni de când a primit mandat

Primăria Sectorului 1 anunță că a făcut un prim pas spre rezilierea contractului cu Romprest, pe care Clotilde Armand o consideră necesară pentru reducerea cheltuielilor de salubrizare. Conducerea societății Romprest nu vede, însă, lucrurile în același fel.

Într-o ședință cu scandal care a avut loc pe 27 iulie, Consiliul Local al Sectorului 1 a mandat-o pe Clotilde Armand să înceapă procedurile de reziliere a contractului de salubrizare cu Romprest.

„În ceea ce privește acțiunile demarate pentru rezilierea Contractului de delegare (a serviciului de salubrizare către Romprest - n.red.) nr. J077/S/30.06.2008, menționăm că, pentru a face acest lucru, este necesară parcurgerea procedurii de mediere.

ADVERTISING

În acest sens, Sectorul 1 al Municipiului București a încheiat un contract de mediere cu un mediator autorizat (...)”, se arată în răspunsul transmis redacției Spotmedia.ro de Primăria Sectorului 1.

Instituția nu ne-a spus cine este mediatorul și nici în ce bază a fost contractat. Potrivit documentelor consultate de Spotmedia.ro, însă, mediatorul este Elena Bustea, care e și avocat și practician în insolvență cunoscut în București. Contractul are numărul 56/S/12.08.2021 (încheiat, deci, în a 20-a dintre cele 30 de zile de stare de alertă din Sectorul 1 - n.red.).

La acel moment, Clotilde Armand era în concediu de odihnă.

ADVERTISING

Spotmedia.ro a solicitat Primăriei Sectorului 1 informații cu privire la prețul acestui contract. Când instituția ne va răspunde, vom reveni cu amănunte.

„(...) prima întâlnire (de mediere – n.red.) a fost fixată pentru data de 26 august 2021. Ambele părți au fost convocate cu 10 zile înainte de această primă întâlnire, așa cum prevede legislația în vigoare. Reprezentanții Companiei Romprest Service S.A. nu au participat la această întâlnire”, a mai transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Potrivit textului invitației la mediere, consultat de Spotmedia.ro, mediatorul a invitat Romprest „la o ședință comună de mediere cu privire la situația litigioasă existentă între Sectorul 1 al Municipiului București și Romprest Service SA, în vederea stingerii, pe cale amiabilă, a situației create în legătură cu contractul de prestări sevicii se salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 cu nr. J077/S/30.06.2008”.

Mediatorul informa că a formulat această solicitare către Romprest – pe 13 august, adică la o zi după ce fusese contractat de Primăria Sectorului 1 - în temeiul Legii 192/2006 a medierii, la cererea Sectorului 1, reprezentat de Clotilde Armand și de directorul executiv al Direcției de Management Economic, Marius Petre.

Contactat telefonic de Spotmedia.ro, directorul adjunct al Romprest, Bogdan Adimi, a declarat că a primit invitația. Dar că – înainte de a o accepta – i-a solicitat mediatorului un document din care să reiasă că reprezintă, într-adevăr, Primăria Sectorului 1 și că are calitate să invite conducerea Romprest la mediere.

Asta pentru că decizia de a participa trebuia prezentată Consiliului de Administrație (CA) al companiei de salubrizare. Și pentru ca membrii CA să poate lua o decizie, aveau nevoie să vadă că mediatorul era mandatat de administrația condusă de Clotilde Armand să invite compania la mediere.

Adimi a precizat că, după solicitarea acestui mandat, nu a mai primit niciun răspuns. Drept urmare, nu s-a prezentat la întâlnirea de pe 26 august.

Ce înseamnă acest lucru?

Potrivit Primăriei Sectorului 1 „conform Contractului nr. J077/S/30.06.2008, dacă părțile nu reușesc să ajungă la un acord în procedura medierii, după 15 zile de la inițierea acesteia, poate fi sesizată instanța competentă pentru a soluționa acțiunea având ca obiect rezilierea contractului din culpa operatorului”.

De pe 26 august s-au scurs, însă, nu doar 15, ci 26 de zile. Totuși, până la acest moment, Spotmedia.ro nu a identificat pe portalurile instanțelor nicio acțiune inițiată de Primăria Sectorului 1 și care să aibă ca obiect rezilierea contractului de delegare a serviciului de salubrizare către Romprest.

Rămâne să vedem dacă va continua procedura de mediere sau dacă Primăria Sectorului 1 va încerca să deschidă acțiune de reziliere, în instanță.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇