Consilierii Sectorului 1 s-au reunit, marți, într-o ședință de îndată în cadrul căreia au decis să o împuternicească pe Clotilde Armand să înceapă acțiunile de reziliere a contractului de salubrizare cu Romprest.
După acuze între edilul Sectorului 1 și liberali, bâlci, repetiții la greu și o pauză de o oră, decizia a fost luată, într-un final, cu 17 voturi pentru și 9 abțineri – din partea consilierilor PSD.
La propunerea grupului PSD, consilierii social-democrați au votat nominal, cu mâinile ridicate și cu strigare, atât pentru amendamentele la proiectul propus de Clotilde Armand, cât și pentru proiectul în sine.
Viceprimarul Oliver Păiuși (USR PLUS) a propus un amendament prin care a cerut ca primarul să fie mandatat să recupereze plățile care ar fi fost făcute ilegal către Romprest în baza hotărârii de Consiliu Local 113 (din aprilie 2019).
Amendamentul a fost respins cu doar 8 voturi pentru, 6 împotrivă și 12 abțineri.
PNL a pus condiții
Viceprimarul Ramona Porumb a citit amendamentele grupului PNL la proiectului propus de Clotilde Armand.
Acestea prevăd, printre altele, că:
- Clotilde Armand trebuie să respecte contractul de delegare a gestiunii a serviciului de salubritate (...) încheiat cu Romprest până la pronunțarea unei hotărâri definitive privind acest act și trebuie să informeze periodic, la 30 de zile, în scris, sub forma unui raport, Consiliul Local al Sectorului 1 despre toate actele încheiate cu privire la reziliere;
- în cazul în care vor apărea prejudicii de pe urma nerespectării contractului de delegare către Romprest sau a legii ori dacă rezilierea eșuează, întreaga răspundere îi va reveni primarului Clotilde Armand și aparatului său (cu toate că e greu de spus ce înseamnă asumarea răspunderii de către primar, în condițiile în care eventuale prejudicii ar fi plătite tot din bani publici - n.red.) ;
- trebuie respectate cu strictețe unele articole din contractul de delegare, iar Romprest va trebui informată potrivit contractului cu privire la nerespectarea condițiilor contractuale;
Toate cele 3 amendamente ale PNL au fost adoptate.
În cele din urmă, cu 17 voturi pentru și 9 abțineri (ale consilierilor PSD), Clotilde Armand a primit mandat să demareze proceduri privind rezilierea în instanță a contractului cu Romprest.
Ședința s-a lăsat cu scandal
La începutul ședinței, consilierul Daniel Ciugu (PNL) a solicitat mai multe informații despre contractul cu Brai Cata SRL pe care Administrația Domeniului Public (ADP) al Sectorului 1 l-a încheiat pentru perioada stării de alertă.
În plus, Ciungu a cerut o copie a contractului cu Brai Cata SRL până la momentul votului.
Clotilde Armand a promis că îl va pune la dispoziția Consiliului, deși nu înțelege de ce i se cere acest contract, dar nu și cel cu Romprest.
”Nu e un contract de salubrizare. E o achiziție directă de până la 69.000 de lei, cum spune legea. E pe 100 de tone. L-am făcut pentru zona de centru. Romprest s-a grăbit să ridice gunoiul înainte să ajungă Brai Cata să îl colecteze. Azi noapte a acționat în zona Gării de Nord.
Mâine (miercuri - n.red.) sperăm să semnăm un contract cu un salubrist și pentru partea de măturare stradală și altele”, a mai spus Clotilde Armand.
Tensiunile n-au întârziat să apară. După un schimb de replici, Clotilde Armand l-a întrebat pe Daniel Ciungu dacă nu cumva îi place gunoiul.
Iar consilierul liberal Adrian Oianu i-a cerut primarului de sector să nu mai stâlcească numele participanților la ședință și cuvintele în limba română, în general.
La un moment dat, consilierul local Dinu Gheorghe (PNL) a început să țipe că nu este lăsat să vorbească și că primarul nu pune la dispoziția Consiliului Local contractul cu Brai Cata.
Clotilde Armand s-a enervat, la rândul ei, și a repetat, mecanic, iar și iar, de aproape 10 ori, ”Mandatați primarul Sectorului 1 să rezilieze în justiție contractul cu Romprest?”.
Ulterior, Clotilde Armand a declarat că Primăria Sectorului 1 este cea mai transparentă primărie. Și asta, datorită acțiunilor sale (cu toate că nici până la acest moment contractul cu Brai Cata n-a fost publicat - n.red.).
În urma unui schimb dur de replici, consilierul local și Clotilde Armand s-au catalog, reciproc, ”o catastrofă administrativă”.
În cele din urmă, întreaga discuție a devenit haotică. Parte dintre consilieri a continuat să ceară contractul cu Brai Cata, iar alții au cerut, fără succes, cuvântul.
Pauză pentru schimbarea președintelui
În cele din urmă, PNL a solicitat pauză pentru a demara procedurile de schimbare a președintelui de ședință.
După mai bine de o oră (și la circa 3 ore și jumătate de la începerea ședinței - n.red.), cu 15 voturi pentru, consilierii locali au votat schimbarea Otiliei Sorete Arbore (USR PLUS) din funcția de președinte de ședință. Noul președinte de ședință a fost ales Daniel Ciungu (PNL).
Odată ce a primit cuvântul, consilierul PNL Dinu Gheorghe a început să repete, mecanic - așa cum a făcut și Clotilde Armand mai devreme, în cursul ședinței - ”Doamna primar, vă rog să ne puneți la dispoziție contractul (cu Brai Cata - n.red.)”.
În cele din urmă, Clotilde Armand a susținut că are contractul pe birou și că îl va pune la dispoziția consilierilor abia după ce o împuternicesc prin vot să înceapă rezilierea contractului cu Romprest.
Ce declara edilul înainte de ședință
Înainte de începerea ședinței, Clotilde Armand a dat declarații de presă. Primarul Sectorului 1 le-a cerut consilierilor să vină la ședința extraodinară și să o mandateze să înceapă rezilierea contractului cu Romprest.
”Este important ca consilierii să fie conștienți că fără participarea lor nu vor rezolva problema gunoiului. Dacă nu vin, înseamnă că le place gunoiul.
Fără participarea lor, nu vom putea cere în instanță rezilierea și recuperarea a 243 de milioane de lei”, a declarat Clotilde Armand.
Cu câteva minute înainte de ședință, a ținut o conferință de presă și grupul PNL.
În cadrul acesteia, președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a precizat că decizia de a demara o acțiune de reziliere a contractului cu Romprest poate fi luată doar de primar și de aparatul său.
”PNL a susținut de 8 luni că gunoiul trebuie strâns și că nu ne interesează firma care face acest lucru. Dar mijloacele să fie legale, astfel încât să nu expunem primăria la riscul de a plăti zeci sau sute de milioane penalități.
Pentru a avea domnia legii, astăzi PNL va susține un astfel de demers în instanță pentru această reziliere. Este o chestiune care trebuie reziliată de instanță – dacă asta se dorește – cu asumarea primarului și a aparatului său.
Avem o serie de amendamente prin care să ne asigurăm că votul Consiliului va fi dat pe oportunitate”, a declarat Sebastian Burduja anterior întrunirii.
Iată aici declarațiile:
Citește mai multe despre războiul gunoaielor din Sectorul 1: