CCR: E neconstituțională legea care elimină condiția experienței pentru șefii porturilor

CCR: E neconstituțională legea care elimină condiția experienței pentru șefii porturilor

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor, stabilind că actul normativ este neconstituţional.

Legea elimină condiția ca administratorii porturilor să aibă experiență profesională de 5 ani în cadrul autorităților administrației publice centrale sau locale ori a instituțiilor publice, precum și competențe profesionale dovedite în domeniul naval.

Judecătorii CCR, cu unanimitate de voturi, au admis obiecţia formulată de preşedinte şi au constatat că este neconstituţională Legea privind aprobarea OUG 160/2020 pentru modificarea şi completarea OG 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare.

ADVERTISING

"În esenţă, Curtea a reţinut că intervenţia Parlamentului în cadrul procedurii de reexaminare a legii solicitată de preşedintele României s-a făcut cu depăşirea limitelor cererii de reexaminare, iar soluţia legislativă pentru care Parlamentul a optat denotă o nouă voinţă politică, exprimând o altă viziune decât cea cuprinsă în legea adoptată iniţial.

O astfel de situaţie echivalează cu crearea de novo a unei dispoziţii legale, într-o modalitate care eludează cadrul constituţional, fiind sustrasă mecanismelor democratice care asigură, în spiritul art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală, separaţia puterilor în stat, dar şi echilibrul şi controlul reciproc, prin nesocotirea dispoziţiilor art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală care conferă preşedintelui României dreptul de a solicita reexaminarea legii transmisă spre promulgare", a precizat CCR într-un comunicat.

ADVERTISING

Şeful statului a trimis CCR, la finalul anului trecut, o sesizare de neconstituţionalitate privind actul normativ, după ce acesta fusese reexaminat de Parlament la solicitarea sa.

"Parlamentul a modificat condiţiile privind selecţia membrilor organelor de conducere, adoptând o lege cu un conţinut diferit faţă de forma iniţială şi, pe cale de consecinţă, o nouă soluţie legislativă neavută în vedere de cererea de reexaminare", a explicat Iohannis, în sesizarea transmisă CCR.

Preşedintele ceruse reexaminarea pe motiv că în cuprinsul unor dispoziţii se foloseşte o terminologie neclară în privinţa domeniilor de studii şi, având în vedere importanţa, rolul şi atribuţiile membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, este necesară menţionarea expresă a acestora în cadrul condiţiilor de selecţie.

ADVERTISING

În cererea de reexaminare, preşedintele indica impactul noilor condiţii şi al diminuării cerinţelor privind experienţa profesională pentru administratorii porturilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇