118 școli au risc seismic de gradul 1. Ciucă cere să fie reabilitate urgent. Firmele care au construit catastrofal în Turcia au lucrat și la noi?

118 școli au risc seismic de gradul 1. Ciucă cere să fie reabilitate urgent. Firmele care au construit catastrofal în Turcia au lucrat și la noi?

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa Executivului, că avem 60 de şcoli care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar mai sunt 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1.

Şeful Executivului a anunţat că a decis ca aceste unităţi şcolare să intre imediat în reabilitare şi a cerut Ministerului Dezvoltării să facă mai facile procedurile de obţinere a avizelor pentru documente.

Pe de altă parte, premierul a solicitat să fie identificate și verificate companiile din Turcia care au făcut lucrări de construcții și în România.

ADVERTISING

”Ceea ce este important de subliniat, sensibil în momentul de faţă este domeniul infrastructurii şcolilor din Ministerul Educaţiei”, a subliniat premierul.

”Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice”, a mai spus Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am cerut, de asemenea, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până obţine un aviz”, a menţionat premierul.

”Nu ne mai permitem o astfel de procedură. Am discutat cu ministrul Cseke, pe angajamentul dumnealui într-o perioadă cât mai scurtă vom avea această procedură rezolvată, în sensul diminuării timpului de obţinere a avizelor”, a precizat şeful Executivului. 

ADVERTISING

El a mai arătat că este nevoie de evaluarea tuturor clădirilor instituţionale şi private, cu locuinţe colective. Astfel, să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, transparentă "pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie, pe fiecare dintre ele, precum şi lucrările de refacere şi consolidare a structurilor trebuie prioritizate". 

Firmele din Turcia au construit şi la noi?

Pe de altă parte, Ciucă a cerut să fie identificate și verificate companiile din Turcia care au făcut lucrări de construcții și în România.

„Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul, și deja au fost nominalizate, să se verifice dacă au construit în România și, în funcție de rezultat, să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții în parte”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El afirmă că standardele din domeniul construcțiilor ar trebui revizuite.

„Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcțiilor, calitatea materialelor din construcții să fie revizuite, să fie reverificate și să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuși să avem conștiința că am luat toate măsurile, astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate”, încheie Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇