Cu atâtea cutremure, s-a apucat și PMB de consolidarea clădirilor cu risc seismic după 2 ani de blocaj! Unde se va lucra

Cu atâtea cutremure, s-a apucat și PMB de consolidarea clădirilor cu risc seismic după 2 ani de blocaj! Unde se va lucra

După cutremurele care au avut loc în România în ultimele zile, Primăria Municipiului București (PMB) anunță că reia, în sfârșit – după 2 ani de blocaj – lucrările de consolidare.

La cât de mare e problema riscului seismic în București, reluarea lucrărilor de consolidare are, deocamdată, o valoare mai degrabă simbolică.

Dar contează, pentru că – după 2 ani în care nu s-a mai lucrat pe niciun șantier – reluarea activității indică faptul că primăria vrea și are resurse să consolideze.

Primarul general Nicușor Dan a anunțat că au început lucrările la blocul cu 39 de apartamente (și spații comerciale la parter) de pe strada Blănari nr. 14.

ADVERTISING

Este vorba despre imobilul la subsolul căruia a funcționat celebrul Club A.

Societatea Manelli Impresa SRL este cea care va lucra pe șantier, în următoarele 20 de luni.

„În cadrul lucrărilor de consolidare se vor efectua reparații structurale, se va repara acoperișul și se va reface planșeul din beton de peste subsol din dreptul curții interioare, iar pentru reabilitarea termică se va anvelopa clădirea, se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată și se va înlocui instalaţia de distribuţie a agentului termic.

Pentru instalațiile de iluminat în spațiile comune se vor utiliza surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri fotovoltaice și se va înlocui/moderniza liftul”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

🟢Am început consolidarea seismică și renovarea energetică a blocului din strada Blănari 14, aflată în Centrul Istoric....

Publicată de Nicușor Dan pe Miercuri, 15 februarie 2023

PMB va plăti lucrările, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Dar PMB a solicitat 2,47 de milioane de euro din PNRR pentru aceste lucrări, iar cererea de finanțare este în analiză, la Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISING

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), anunța încă din iulie 2020 că lucrările la acest bloc erau pe cale să înceapă și că toți locatarii erau mutați în locuințe de necesitate.

Cine nu își aduce aminte de Club A - cel mai vechi și cunoscut club studențesc din Europa, unde s-au lansat numeroase...

Publicată de Gabriela Firea pe Duminică, 19 iulie 2020

Într-adevăr, într-un raport de activitate al AMCCRS figurează un contract pentru proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare a blocului din Stada Blănari nr. 14 semnat încă din 15 iulie 2020.

proiectare-lucrari

Proiectarea s-a făcut, după cum confirma AMCCRS într-un răspuns formulat la solicitarea Spotmedia.ro, la finalul anului 2022. Mai exact, AMCCRS susținea atunci că are toate documentele necesare și că se află în faza de execuție, chiar dacă, în realitate, nu se lucra.

ADVERTISING

Iată, mai jos, speţa blocului Blănari 14 la finele anului trecut, într-o situație a proiectelor în derulare pe care ne-a comunicat-o AMCCRS

situatie-blanari-14

Bucureștiul șubred

La acest moment, în București există peste 360 de clădiri încadrate în gradul de risc seismic I. Sunt cele care - la un seism cu magnitudine mare - riscă să se prăbușească. Din păcate, parte dintre aceste clădiri sunt blocuri înalte, iar prăbușirea fiecăruia ar costa sute de vieți.

Sunt și sute de alte clădiri încadrate în gradele II și III de risc seismic. O listă completă cu clădirile expertizate și încadrate în grade de risc găsiți aici.

Dar și mai rău este că toate aceste evaluări se bazează, în mare parte, pe expertize vechi, realizate la începutul anilor 1990. Între timp, e posibil ca parte dintre clădiri să se fi degradat, iar riscul pentru viețile bucureștenilor - în caz de cutremur - să fie, de fapt, mult mai mare.

E nevoie de cât mai multe expertize ca administrația să poată stabili proporțiile riscului.

Administrația Gabrielei Firea a început să expertizeze, la metrul pătrat, spitale, teatre și locuințe.

După ce conducerea PMB a fost preluată de Nicușor Dan, programul de expertizare s-a extins.

În prezent – potrivit informațiilor comunicate la solicitarea Spotmedia.ro - Administrația pentru Consolidarea Clădirirlor cu Risc Seismic (AMCCRS) are două acorduri cadru pentru expertizare, în vigoare din noiembrie 2021:

  • primul este 537/15.11.2021 și vizează expertizarea a 150.000 mp (circa 40 de clădiri)
  • al doilea este 538/15.11.2021 pentru circa 350.000 de metri pătrați (circa 160 de clădiri)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇