Comisia Europeană: Nu s-a amânat încasarea tranșei 2 PNRR. Reforma pensiilor speciale ține de a treia cerere de plată

Comisia Europeană: Nu s-a amânat încasarea tranșei 2 PNRR. Reforma pensiilor speciale ține de a treia cerere de plată

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a venit cu o serie de clarificări privind a doua cerere de plată PNRR şi necesitatea reformei care să elimine pensiile speciale.

Astfel, reprezentanţa a precizat că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranşe de bani din PNRR, cererea de plată fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene.

În plus, reforma pensiilor speciale - jalonul 215 - nu este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia.

„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei CE în România.

ADVERTISING

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan.

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune sursa citată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform reprezentanţei, „pentru toate ţintele şi jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeană, însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată”.

Reacţia vine în contextul în care G4Media a scris ieri că oficialii de la Comisia Europeană au transmis, la jumătatea lunii ianuarie, o scrisoare către Guvern în care avertizau asupra marilor restanţe în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR.

Conform surselor, principalele restanţe ale Guvernului României ar fi problema închiderii minelor de cărbune şi legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime.

ADVERTISING

O altă problemă ar fi legată de prevederile privind pilonul doi de pensii, însă fără o conexiune cu reforma sistemului de pensii speciale.

Iată ce spune pe acest subiect şi europarlamentarul Falcă: Budăi e foarte vocal la TV, dar suntem în urmă cu trei jaloane din PNRR și riscăm tranșa de 3 miliarde din martie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇