Guvernul a adoptat legea pensiilor speciale: Cine va pierde bani și cât mai durează până intră în vigoare. Drulă acuză o cosmetizare care pune în pericol banii din PNRR

Guvernul a adoptat legea pensiilor speciale: Cine va pierde bani și cât mai durează până intră în vigoare. Drulă acuză o cosmetizare care pune în pericol banii din PNRR

Guvernul nu va schimba prin ordonanță legislația privind pensiile speciale, ci printr-un proiect de lege adoptat astăzi și pe care Parlamentul va începe să îl dezbată abia la 1 februarie 2023, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

După ce proiectul va fi adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial, va începe o perioadă de recalculare a pensiilor de 6 luni. Și abia după aceea se vor aplica noile mecanisme de calcul al pensiilor speciale.

Câteva detalii a dat, la finele ședinței de guvern de miercuri, 28 decembrie 2022, ministrul Muncii, Marius Budăi:

„Ministerul Muncii a propus Guvernului spre aprobare 3 proiecte de acte normative (...)

Printre ele, proiectul de lege privind pensiile speciale adoptat în Guvern și apoi supus dezbaterii și aprobării în Parlament, de la 1 februarie.

În proiectul de lege se ține cont de deciziile din PNRR, de deciziile CCR privind pensiile și s-a ținut cont și de reclamațiile partenerilor sociali și opoziția privind lipsa de transparență.

ADVERTISING

Toți miniștrii de resort au fost în echipa de lucru a acestui proiect.

Printre liniile principale:

  • ajustare prin reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale și indemnizațiile plătite în baza unor legi speciale. E vorba despre cele 6 categorii de legi. Două sunt în domeniul Justiției. Și mai sunt navigatorii, angajații Curții de Conturi, diplomații și, bineînțeles, pensiile militare.
  • se va ajusta procentul de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziilor Curții Constituționale a Românie. Dar și aici va fi nevoie de o vechime necesară strict în magistratură.
  • toate pensiile vor fi recalculate. După adoptarea, publicarea și scurgerea celor 6 luni necesare recalculării, nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul.
  • la baza de calcul a veniturilor nu se vor mai lua în calcul drepturile care nu sunt permanente, cum ar fi primele acordate în ultimele 6 luni sau veniturile salariale câștigate și plătite doar în ultima lună. La magistrați nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci ultimele 12 luni. Și de la 6 și 12 luni, pentru sistemul militar (cu alte cuvinte, pentru polițiști și militari se va considera bază de calcul media pe 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate a veniturilor brute din salariu/soldă). Deci în continuare, viitorii pensionari își vor putea alege anii în care au câștigat cel mai bine și vor putea obține pensie calculată pe baza acelor ani.
  • Pentru magistrați nu se vor mai permite perioade asimilate (acum, magistrații își trec vechime inclusiv perioade în care au fost consilieri juridici -n.red.). În primă fază va fi minim 20 de ani vechimea în magistratură, cu 5 ani asimilați. Apoi, an de an, va crește vechimea necesară și se va diminua perioada asimilată. (până când doar magistrații care au minim 25 de ani de vechime în funcții de profil se pot pensiona la cerere, urmând să primească o pensie de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate).
  • vechimea minimă – o altă prevedere din jalonul PNRR – s-a egalat cu cea din sistemul public. Dau exemplu auditorii Curții de Conturi, care aveau posibilitatea, după vechimi cuprinse între 4 și 14 ani, să beneficieze de același drept. Vor avea nevoie de minim 15 ani. La fel, diplomații și funcționarii parlamentari”, a spus Marius Budăi.
ADVERTISING

Mai mulți jurnaliști prezenți la conferința de presă l-au întrebat pe Budăi ce se întâmplă în cazul în care legea va fi considerată neconstituțională de către CCR. Vom rata jalonul din PNRR și vom pierde bani europeni?

Marius Budăi a spus că trebuie să așteptăm adoptarea legii și decizia CCR, dar că nu consideră că vor exista probleme de legalitate.

Drulă (USR): PSD şi PNL "au pus în pericol" banii României din PNRR

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că, prin decizia anunţată de ministrul Muncii cu privire la pensiile speciale, PSD şi PNL "au pus în pericol" banii României din PNRR şi îşi exprimă speranţa că această "nedreptate" nu va fi trecută cu vederea de Comisia Europeană.

"Guvernul PNL-PSD a adoptat legea cosmetizării pensiilor speciale. PNL şi PSD iau în braţe privilegiaţii României şi ignoră tot restul populaţiei. Se laudă că fac reforma pensiilor speciale, dar în realitate nu au făcut nimic.

ADVERTISING

Ministrul Budăi i-a asigurat azi pe românii care muncesc onest că pensiile speciale vor fi în continuare de şapte ori mai mari decât ale lor.

Jalonul din PNRR nu a fost atins azi. El spune clar: pensiile speciale trebuie eliminate şi trecute pe contributivitate ca la toţi oamenii care muncesc şi plătesc taxe", a declarat Drulă, citat într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de USR.

Acesta îi acuză pe liberali şi social-democraţi de "dispreţ" faţă de cetăţeni.

"Lejeritatea cu care PNL şi PSD stau în faţa românilor şi mint de îngheaţă apele este înfricoşătoare. La fel şi dispreţul pe care îl au faţă de oameni. Astăzi, PNL şi PSD au pus în pericol banii României din PNRR, cel mai mare program de investiţii şi reforme din ultimii 33 de ani. Am încredere că Comisia Europeană nu va închide ochii la această nedreptate", a adăugat liderul USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇