CSM, aviz pozitiv entuziast pentru noile pensii ale magistraților, cu patru observații (Document exclusiv)

CSM, aviz pozitiv entuziast pentru noile pensii ale magistraților, cu patru observații (Document exclusiv)

CSM a dat aviz pozitiv prevederilor legale care modifică pensiile de serviciu ale magistraților. Consiliul este de acord, ba chiar argumentează în favoarea majorității prevederilor propuse, inclusiv aceea care permite membrilor CSM ca la finalul mandatului să se pensioneze indiferent de vechime.

CSM are doar patru observații:

1.Cere ca în vechimea de 25 de ani în profesie, care potrivit proiectului trebuie să fie efectivă, să fie recunoscuți maximum 5 ani în alte profesii juridice, perioada necesară pentru ca un jurist să se poate înscrie la concurs de intrare în magistratura fară să fi absolvit INM.

ADVERTISING

2.Cere că pentru fiecare an muncit de magistrat peste vechimea de 25 de ani indemnizația de încadrare brută a acestuia să fie majorată cu 1%.

3.Să fie găsită o formulă de recalculare a pensiilor după intrarea în vigoare a noii legi și pentru cei care au avut o vechime în profesie mai mica de 12 luni.

4.Să fie respectată ordinea de sesizare a celor două camere în funcție de fiecare domeniu de reglementare, mai precis în funcție de fiecare tip de pensie de serviciu care suferă modificări, așa cum a impus Decizia CCR 153/2020.

ADVERTISING

Iată avizul CSM:

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, magistrații se vor putea pensiona în continuare după 25 de ani vechime, timp în care însă trebuie să fi funcționat integral ca magistrați

Reforma nu vizează însă și personalul de specialitate asimilat magistraților din Ministerul Justiției, CSM, PÎCCJ și alte instituții. (detalii aici). Rămân cu statut de magistrați și judecătorii CCR, unii dintre ei care nu au fost nicio zi magistrați.

Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Ea va fi 80% din “media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionarii, actualizate la această dată prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional”.

ADVERTISING

Potrivit proiectului, „președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇