Reforma pensiilor speciale, contestată și din PNL, și din PSD: Seamănă puțin cu Caragiale. Acest proiect nu ar fi trebuit să existe

Reforma pensiilor speciale, contestată și din PNL, și din PSD: Seamănă puțin cu Caragiale. Acest proiect nu ar fi trebuit să existe

Reforma pensiilor speciale, asumată prin PNRR, e contestată atât din PNL, cât și din PSD, în timp ce ministrul Muncii, Marius Budăi, promite că va reuși să facă și tăieri, dar și să nu afecteze nicio categorie.

Deputatul Gheorghe Pecingină (PNL), a declarat marţi, la Prima News TV, că proiectul îi amintește de schițele lui Caragiale.

„Seamănă puţin cu Caragiale, nu văd unde e reforma. (..) Ne-am asumat prin PNRR că vom reforma acest sistem de pensii şi nu văd niciun fel de reformă şi nu sunt singurul. Nu înţeleg de ce am ajuns pe ultima sută de metri, ştiam că în trimestrul 4 trebuie să avem această reformă, discutăm abia acum despre un proiect”, a afirmat deputatul PNL, afirmând că îi lipseşte chiar reforma.

„Sunt ceva modificări, şi unele chiar lasă de dorit, la una se explică şi alta scrie. Cred că este o lege, metaforic vorbind, după chipul şi asemănarea ministrului Muncii”, a arătat Pecingină. 

Parlamentarul PNL a menţionat, întrebat dacă ministrul s-a consultat cu cei din Parlament, că „pe colegii lui liberali din comisia de muncă nu i-a auzit să fie consultaţi”.

„Nu mai fac parte din conducerea partidului, nu pot să spun dacă îşi asumă cei din conducere, rămâne să discutăm şi noi în forurile de conducere şi să luăm o decizie. Cu siguranţă trebuie adoptate şi punctele de vedere ale PNL. În forma actuală, eu cu siguranţă nu o voi vota. Voi vota împotrivă”, a spus el. 

ADVERTISING

Gheorghe Pecingină a mai spus că îi este greu să creadă că vor putea să facă reforma pensiilor în termenii pe care şi i-au asumat. „Mi-e tare frică că vom rata ţinta din PNRR. Privind acest proiect, mă gândesc cu teamă la ce urmează în trimestrul 1 al anului 2023 când trebuie să ne apucăm şi de reforma pensiilor”, a arătat el. 

Șmecheria coaliției privind pensiile speciale: nu există! Ce ascunde bugetul pe 2023 - Interviu video cu Claudiu Năsui, deputat USR

Vasile Dîncu: În mod normal, acest proiect nu ar fi trebuit să existe

Și fostul ministru al Apărării, social-democratul Vasile Dîncu, a declarat marţi, la aceeași televiziune, că în mod normal, acest proiect nu ar fi trebuit să existe, nu ar fi trebuit să fie făcut acum şi nici pus ca jalon în PNRR, arătând că în condițiile date colegul său a făcut tot ce a putut.

„În mod normal, acest proiect nu ar fi trebuit să existe, nu ar fi trebuit să fie făcut acum, ci prin mecanisme parlamentare, nu pus ca o ţintă în PNRR, pentru că dacă luăm ad literam, nu există pensii speciale în legislaţia noastră şi este doar o formula jurnalistică. Discuţia despre pensiile militare nu îşi are rostul. Ce a făcut ministrul Muncii în acest moment a fost să împace şi capra şi varza, să facă o negociere, o medie între ceea ce cerea Europa în acest moment şi ceea ce este rezonabil de făcut în acest domeniu al pensiilor speciale”, a spus Vasile Dîncu.

ADVERTISING

El a menţionat că „odiseea nu se va încheia aici”.

„Am văzut câteva propuneri, mi se par rezonabile, în situaţia dată, este normal principiul ca nicio pensie să nu fie mai mare ca salariul să funcţioneze în România, dar pensiile de serviciu şi pensiile militarilor nu trebuie să intre în discuţie în acest moment ca pensii speciale”, a arătat el.

Dîncu a precizat că el a avut o discuţie la nivel de experţi din MApN şi MAI, penitenciare, ordine publică şi siguranţă naţională, au discutat cu miniştrii din NATO despre o solidarizare pentru a discuta cu Comisia Europeană în acest sens, iar aceste observaţii au fost preluate de Banca Mondială.

„Ministrul cunoaşte situaţia, deci pensiile militare nu vor intra în calculul acesta al pensiilor militare, Budăi a reuşit să convingă prin studiul Băncii Mondiale”, a susținut social-democratul.

Proiectul de lege pentru pensiile magistraților: când vor ieși, cu cât vor ieși, noi inechități (Document)

Ce promite Budăi

La aceeași televiziune, ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”.

ADVERTISING

Ministrul Muncii a spus în că a avut discuţii inclusiv astăzi pe legea privind pensiile speciale şi în zilele următoare, dar şi pe parcursul lunii ianuarie şi a dezbaterilor din Parlament.

„Aşa cum au precizat liderii celor două partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu va fi o Ordonanţă de urgenţă, ci un proiect legislativ promovat de Guvern şi transmis Parlamentului. Începând de astăzi, proiectul de act normativ se află pe masa CSM, care este garantul independenţei justiţiei după care va fi trimis către ministerele coiniţiatoare şi avizatoare. Dacă primim toate avizele, săptămâna viitoare va fi adoptat în Guvern”, a spus ministrul Muncii. 

El a respins criticile Opoziţiei privind depăşirea termenului din PNRR pentru adoptarea legii, arătând că Opoziţia a avut ministrul de Justiţie şi nu a făcut nimic, când a fost la putere.

„Noi, această coaliţie politică, ne asumăm să facem ceva. Nu intru în dezbatere politică, pentru că este o temă importantă, Noi trebuie să fim responsabili şi trebuie să asigurăm şi respectarea principiilor CCR şi respectarea independenţei sistemelor şi aplicarea acestor măsuri astfel, încât să nu mai existe abuzuri, să nu mai fie nicio pensie mai mare decât salariul, să nu mai fie perioade asimilate, ci perioade finale, cu stagiul minim de cotizare şi să se reducă cheltuiala cu aceste pensii”, a arătat Budăi. 

Ministrul Muncii a mai spus că în primul rând, acest proiect de act normativ înlătură aceste abuzuri, aceste perioade asimilate şi fac în aşa fel încât să alinieze legislaţia din România la legislaţia europeană.

„Ce vreau să spun este că tot ce a fost până acum nu va mai fi, nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”. a arătat Budăi. 

El a mai spus că „nu se vor mai permite în sistemul judiciar începând de la 20 de ani în sus perioade asimilate.

„Vom face o etapizare aşa cum a recomandat şi Banca Mondială, după intrarea în vigoare a proiectului, a legii care va fi promovată în Parlament, vor fi necesari 20 de ani strict în magistratură, vorbim strict de procurori şi judecători după care treptat, în următorii 5 ani, vom creşte câte un an acest stagiul minim de cotizare astfel încât să ajungem ca în toate ţările UE, 25 de ani în magistratură”, a explicat Marius Budăi. 

Ministrul a mai spus că legea nu se va aplica retroactiv, pentru că decizia CCR spune că nu putem ataca drepturile câștigate. Despre pensiile de serviciu ale militarilor şi poliţiştilor, ministrul Marius Budăi a spus că „există o modificare şi acolo”. 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că impactul bugetar pentru pensiile militare şi cele speciale este în 2022 de 12 miliarde de lei, precizând că dacă dă la o parte pensiile militare rămâne un miliard de lei şi în zona respectivă trebuie făcută acea reformă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇