Iohannis, reacție după două zile la complotul rușilor care vizează Moldova

Iohannis, reacție după două zile la complotul rușilor care vizează Moldova

La două zile după ce Maia Sandu a tras semnalul de alarmă privind dejucarea unui plan rusesc de a destabiliza R. Moldova, a decis şi preşedintele Klaus Iohannis să dea un comunicat de presă.

Între timp, au reacţionat mai prompt Casa Albă şi Kremlinul.

Pe scurt, preşedintele îi asigură pe vecinii de peste Prut că îi susţinem, se arată îngrijorat de complot, condamnă tentativa de destabilizare a ţării şi spune că R.Moldova nu e singură, locul ei fiind în UE.

ADVERTISING

Dar iată pe larg ce transmite Klaus Iohannis:

"România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării.

Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.

Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate.

ADVERTISING

Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.

Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.

ADVERTISING

România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.

Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!"

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns luni că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇