Ziua 351 de război. Zelenski dezvăluie, la Bruxelles, planul lui Putin de a distruge Moldova. Rusia a început ofensiva (Video)

Ziua 351 de război. Zelenski dezvăluie, la Bruxelles, planul lui Putin de a distruge Moldova. Rusia a început ofensiva (Video)

Ziua 351 de război a început cu sunetul alarmelor anti-aeriene în mai multe regiuni din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski și-a continuat turneul european și, după Londra și Paris, a ajuns la Bruxelles.

Zelenski a fost ovaționat îndelung în plenul Parlamentului European, atât înainte, cât și după discursul în care a mulțumit pentru ajutorul fără de care Ucraina nu ar fi rezistat până acum în fața rușilor. Vizibil obosit și emoționat, Zelenski a cântat cu mâna pe inimă imnul Ucrainei care a răsunat în plenul instituției europene.

Puțin mai târziu, la summit-ul Consiliului European, Zelenski le-a dezvăluit liderilor europeni un plan al Rusiei de a distruge Republica Moldova.

Reacțiile de la Kremlin sunt tot mai furioase, pe măsură ce Zelenski obține promisiuni de noi arme, tancuri și chiar și avioane de la liderii occidentali. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că „linia dintre implicarea directă și indirectă în război a Marii Britanii, Franței și Germaniei dispare pe zi ce trece”.

ADVERTISING

Între timp, toate datele de pe front arată că rușii au început deja marea ofensivă în estul Ucrainei, încercând să cucerească teritoriile declarate de Putin ca anexate, dar pe care nu le mai controlează de luni bune.

Zelenski la Bruxelles

  • De la Paris, la Bruxelles - Zelenski și Macron au plecat împreună de la Paris spre Bruxelles. Au fost întâmpinați de Ursula von der Leyen.
  • Ovaționat în picioare în PE - Volodimir Zelenski a fost aplaudat în picioare îndelung atât înainte de a susține discursul în plenul Parlamentului European, cât și după aceea. La finalul discursului, când a început să cânte imnul Ucrainei, Zelenski și-a pus mâna pe inimă și a cântat, emoționat, versurile.
  • Zelenski a criticat Rusia ca fiind cea mai anti-europeană forță și pe Vladimir Putin l-a numit dictator: „Pentru a putea lupta astfel, Kremlinul, în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, a încercat să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa. Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor. Cei 140 de milioane de cetățeni ruși sunt, pentru liderii Rusiei, doar niște corpuri care sunt capabile să poarte arme pentru Rusia".
  • Poză de grup cu liderii europeni - Zelenski participă la summit-ul Consiliului European, alături de liderii UE. El a fost inclus și în poza de familie, fiind poziționat în centru.
  • Planul Rusiei de a distruge Moldova - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi, la summit-ul Consiliului European, că a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de "distrugere" a Republicii Moldova, precizând că a informat-o despre situaţie pe Maia Sandu, preşedintele moldovean.
  • Supărări la Bruxelles - Emmanuel Macron s-a întâlnit miercuri seară, la Palatul Élysée, cu Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz. Iniţiativa a deranjat-o pe Giorgia Meloni, premierul Italiei: „Ca să fiu sinceră, mi s-a părut inoportună invitaţia adresată lui Zelenski ieri, deoarece cred că forţa noastră în această problemă constă în unitate; eu înţeleg presiunile de politică internă, privilegierea opiniilor publice interne, dar sunt momente în care privilegierea opiniei publice interne riscă să fie incompatibilă cu situaţia, iar acest caz a fost exact aşa".
  • Întâlnire Iohannis-Zelenski - Președintele Klaus Iohannis a anunțat că liderii europeni vor avea întâlniri pe grupuri cu Zelenski, el urmând să facă parte din primul grup care discută cu președintele ucrainean.
  • Germania se laudă cu sprijinul pentru Ucraina - Cancelarul german Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summit-ul UE de la Bruxelles: „Dintre ţările din UE, Germania oferă Ucrainei cel mai mare sprijin financiar şi umanitar, dar şi cel mai concret sprijin în privinţa livrărilor de arme".
  • Zelenski, la Palatul Regal - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat la Bruxelles, a fost primit de către Regele Filip al Belgiei. Anunţul a fost făcut de către Palatul Regal, într-un mesaj pe Twitter. ”Excelenţa Sa, Volodimir Zelenski, preşedintele Republicii Ucraina, a fost primit în audienţă. Prim-ministrul Alexander de Croo a fost, de asemenea, prezent”, a anunţat Palatul Regal, distribuind o fotografie de la întâlnire.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Noi atacuri ale rușilor - Alarmele anti-aeriene au sunat în Nikolaev, Odesa și Herson iar spre prânz și în tot estul Ucrainei. Au fost raportate explozii în regiunile Zaporojie și Harkov.
  • Kievul, cu un ochi spre Minsk - Grănicerii bieloruși acuză că au interceptat o dronă ucraineană de recunoaștere.
  • Ofensiva rusă a început în est - Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că în Lugansk rușii au început deja o ofensivă majoră. Este indicat sectorul Svatovo-Kremennaia, de la granița dintre Lugansk și Harkov.
  • Ucrainenii atacă cu drone - Guvernatorul regiunii ruse Briansk a anunțat că ucrainenii au lansat mai multe atacuri cu drone, dar că toate au fost doborâte.
  • Generalii ruși, uciși pe capete - Serviciile de informații japoneze susțin că până acum au murit în Ucraina peste 20 de generali ruși.
  • Wagner nu mai ia deținuți - Șeful Wagner a anunțat că a oprit complet recrutarea de deținuți din închisorile din Rusia.
  • Musk nu dă Internet pentru război - SpaceX a interzis armatei ucrainene să folosească sateliții Starlink pentru a opera dronele de atac.
ADVERTISING

Diplomație de război

  • Amenințări de la Moscova - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a acuzat din nou SUA că se implică și mai mult în conflictul dintre Rusia și Ucraina și că prin asta Washingtonul și Occidentul nu fac decât „să prelungească suferința Ucrainei”. „Linia dintre implicarea directă și indirectă în război a Marii Britanii, Franței și Germaniei dispare pe zi ce trece”, a mai spus Peskov.
  • Kievul, furios pe Roger Waters - Fondatorul Pink Floyd Roger Waters a acceptat invitația Rusiei de a vorbi la Adunarea Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Moscova, înfuriind Ucraina. Waters a cerut, în discursul său, încetarea imediată a focului în Ucraina: „Invazia rusă în Ucraina este ilegală și o condamn în cei mai duri termeni. Dar nu a fost neprovocată, așa că voi condamna în cei mai duri termeni și pe cei care au provocat-o”.
  • Cărămidă în zidul propagandei - Emisarul Ucrainei la ONU Serhiî Kislița a condamnat discursul lui Waters: „Cât de trist trebuie să fie pentru foștii săi fani să-l vadă cum pune încă o cărămidă în zidul dezinformării și propagandei ruse”.
  • Acord pe gaz cu China - Moscova și Beijingul au semnat un acord pentru a trimite Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇