Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu face din nou notă discordantă față de declarațiile oficialilor români și occidentali și susține că Republica Moldova nu ar fi, de fapt, într-un pericol iminent din partea Rusiei.
Scenariul avansat de Dîncu este că toate dezvăluirile despre planurile de destabilizare a Republicii Moldova sunt doar o încercare de recâștigare a simpatiei pentru Maia Sandu și partidul său.
„R. Moldova este un stat aflat în dificultate. În ultimii ani au pierdut 40% din populația activă prin migrație. Nu este un stat sustenabil din punct de vedere economic. Au avut mari probleme în a implementa o economie de piață funcțională în R. Moldova. Au fost dependenți de resursa energetică și au fost ținuți dependenți de Ucraina sau de Rusia. În materie de politică de securitate, ei au avut mari probleme, au fost ținuți într-o așa-zisă politică de neutralitate în care bugetul Armatei înseamnă 0,32% dintr-un PIB mic, deci o incapacitate de a dezvolta o politică de securitate eficientă.
A fost și o fragmentare continuă a vieții politice și Maia Sandu cu siguranță prin politica de apropiere de UE a fost și sabotată mereu în acest proces. PAS este în sondaje într-o situație nu foarte favorabilă, a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în R. Moldova în acest moment o revigorare a simpatiei politice pentru partidul pro-european al Maiei Sandu și partidul ei”, a susținut Dîncu, la Radio Europa Liberă.
În aceeași notă, Dîncu vede și înlocuirea premierului Natalia Gavrilița cu Dorin Recean, care i-a fost Maiei Sandu consilier pe probleme de securitate. Astfel, fostul ministru al Apărării susține, în ciuda numeroaselor amenințări venite de la Moscova, că mișcarea politică ar avea ca scop alimentarea scenariului Chișinăului.
„Nu cred că este un pericol iminent din partea Rusiei, chiar dacă Rusia vociferează din când în când împotriva R. Moldova. Influența Rusiei este foarte mare în R. Moldova, este consistentă și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este până la urmă a următoarei partituri:
Gavrilița era un om de business, care a lucrat în organisme internaționale, era apropiat de mediile economice, iubit în Europa. Nu ne-au reușit foarte bine, pentru că nu avem resurse destule, niște efecte directe de dezvoltare rapidă care să se vadă în nivelul de trai și atunci mergem pe partitura securității. Avem și un pericol pe care ni l-au revelat vecinii noștri ucraineni, ne-au dat și date despre asta, și atunci punem un om puternic care ne asigură securitatea mai degrabă decât dezvoltarea.
Eu cred că este un pariu pe care Maia Sandu îl face cu mediul politic de acolo. Sper să câștige, să sperăm că acest nou premier va reuși să relanseze cumva acțiunea guvernamentală pro-europeană a Maiei Sandu și Moldova să meargă în continuare pe traseul european pe care a pornit și care ar fi cu adevărat salvarea pentru R. Moldova. Dacă nu reușește cu această mișcare politică, atunci pentru Moldova ar fi cu adevărat un dezastru”, a mai spus liderul PSD.
Amintim că Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării, după ce a făcut declarații controversate despre necesitatea ca liderii de la Kiev să se pună la masa discuțiilor cu Rusia. Reacțiile la aceste declarații au depășit granițele naționale, fiind criticate de oficialii ucraineni și europeni.
Cu toate acestea, grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat au decis să-l propună pentru funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.