Dîncu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Apărării şi dă vina pe Iohannis. Ciucă va prelua interimatul

Dîncu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Apărării şi dă vina pe Iohannis. Ciucă va prelua interimatul

Vasile Dîncu (PSD) a anunţat că i-a înaintat premierului demisia din funcția de ministru al Apărării.

El şi-a anunţat decizia, luni dimineaţă, pe o reţea de socializare. Dîncu a postat şi cererea de demisie, trimisă premierului, în care spune că motivul este că nu se înţelege cu preşedintele Klaus Iohannis, care este comandantul suprem al Armatei.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis Administraţiei Prezidenţiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu, iar portofoliul va fi preluat interimar de către şeful Executivului.

Social-democrații se întâlnesc diseară. Biroul Permanent Național se reunește, de la ora 18.00, la sediul central al PSD, pentru a vedea ce fac în continuare şi pe cine pun ministru la Apărare.

Toate vin în contextul în care, mâine, 25 octombrie, şeful statului a convocat CSAT, după ce războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, Rusia crescând brutalitatea atacurilor. Ședința va avea loc marți, de la ora 14:00.

ADVERTISING

Demisia de azi apare la nici o lună de când un alt ministru, Sorin Cîmpeanu (PNL), a decis să plece din Guvernul Ciucă după un val de contestaţii legate de un scandal de plagiat.

Dîncu pleacă trântind uşa

Însă demisia lui Vasile Dîncu este una mai neobişnuită, pentru că oficialul a decis să acuze o imposibilitate de cooperare cu preşedintele Klaus Iohannis.

Iată postarea integrală a lui Vasile Dîncu:

"În cursul acestei dimineți, am înaintat prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al Apărării Naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului prim ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului Apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei.

ADVERTISING

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule prim-ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României."

Aruncă pisica la Iohannis, dar refuză să explice

Vasile Dîncu a fost prins azi pe culoarele Parlamentului de reporteri şi luat la întrebări.

El a refuzat să explice exact ce anume l-a nemulţumit în relaţia cu şeful statului.

ADVERTISING

Iată aici declaraţiile aici

Reacția lui Ciolacu

Într-o reacţie la cald, tot pe Facebook, şeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat interimatul dorit la Apărare.

"Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO", scrie Ciolacu.

Vezi şi alte reacţii la demisia lui Dîncu: Drulă aşteaptă şi plecarea lui Bode

Gafa lui Dîncu

Amintim că Dîncu a stârnit recent un val de critici (interne şi externe) după ce a spus că singura șansă a păcii pentru Ucraina ar fi negocierea cu Rusia.

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi, mai ales, sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia.

Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor.

Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu.

Perdaful lui Iohannis

A reacţionat destul de drastic la aceste afirmaţii preşedintele Klaus Iohannis:

„Acum întrebarea dvs se referă la cum văd eu continuarea războiului sau cum văd eu declaraţiile ministrului? Nu am înţeles exact ce doriţi să aflaţi de la mine. În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază.

Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”.

Montura useristă

După toate acestea, Vasile Dîncu și-a susținut afirmațiile controversate, învocând că astfel de declarații au făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO. El a acuzat că ceea ce s-a întâmplat la București este o montură USR-istă.

USR a depus o solicitare pentru ca Dîncu să fie chemat la Camera Deputaților, pentru a da explicații, ceea ce urma să se întâmple azi.

Citeşte şi analiza Ioanei Ene Dogioiu: “Montura useristă” sau cât de tare îi disprețuiește Dîncu pe Iohannis și Ciolacu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇