Iohannis face azi CSAT, de Ziua Armatei. Cu Dîncu plecat, Ciucă va veni ca interimar la Apărare

Iohannis face azi CSAT, de Ziua Armatei. Cu Dîncu plecat, Ciucă va veni ca interimar la Apărare

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după ce războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, Rusia crescând brutalitatea atacurilor.

Ședința CSAT va avea loc la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, anunță Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Reuniunea CSAT vine în contextul în care ieri Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării şi a acuzat imposibilitatea de a colabora cu şeful statului.

Citeşte analiza Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect - Este vina lui Klaus Iohannis

ADVERTISING

Portofoliul Apărării a fost preluat interimar de către premierul Nicolae Ciucă, care va participa la şedinţa CSAT.

Pe agenda discuţiilor vor fi următoarele subiecte:

  • Evoluţii privind situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţii pentru România.
  • Îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României pentru asigurarea securităţii în domeniu prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice, în contextul războiului din Ucraina.
  • Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancţiuni, instituit pe plan internaţional, în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022.
  • Măsuri privind modernizarea Armatei României.
ADVERTISING

„La şedinţa CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, mai precizează comunicatul.

Este a treia ședință CSAT convocată de Iohannis de la începutul războiului. Prima a avut loc chiar pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar a doua o săptămână mai târziu, pe 1 martie.

Azi e şi ziua Armatei

Pe de altă parte, Ziua Armatei României este sărbătorită, marţi, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, informează MApN.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

ADVERTISING

Evenimentul începe la ora 10:00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române, dar şi depuneri de coroane de flori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇