Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia, Ciucă i-a acceptat-o

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia, Ciucă i-a acceptat-o

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat. El și-a anunțat demisia, joi seara, într-o postare pe Facebook. El nu pomenește nimic despre scandalul de plagiat în care a fost implicat în ultimele zile, în care i s-a cerut insistent demisia.

În mai puțin de o oră, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, tot pe Facebook, că i-a acceptat demisia.

În postarea pe Facebook, Sorin Cîmpeanu menționează 10 lucruri bune pe care le-a făcut și anunță că va susține în continuare legile “România Educată” din calitatea de profesor, de rector și de senator.

Iată postarea integrală a fostului ministru al Educației:

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

ADVERTISING

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar - prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent - o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

ADVERTISING

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

Ciucă i-a acceptat demisia

Tot pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că i-a acceptat demisia ministrului Educației.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație. În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, este mesajul postat de Ciucă.

Scandalul de plagiat

Demisia lui Sorin Cîmpeanu vine la finalul unei săptămâni care a debutat cu o foarte gravă acuzație de plagiat la adresa lui. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat, luni, pe ministrul Educaţiei că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi "însuşit fraudulos şi paternitatea" mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Mai exact, în 2006, Cîmpeanu și-a însușit, într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), a scris Emilia Șercan într-un articol publicat de Press One.

„Principalul obiectiv e blocarea Legilor Educației”, a fost singurul răspuns dat luni de ministru, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat.

Ulterior Cîmpeanu a susținut că acuzaţiile de plagiat au fost lansate de habarnişti, analfabeţi puri și au existat reacții din mediul universitar. De asemenea, au avut loc mai multe proteste.

Amintim că și asupra tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu planează suspiciuni de plagiat.

Reacții după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Jurnalista Emilia Şercan a spus că demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după scandalul legat de acuzaţiile de plagiat, reprezintă un gest de normalitate.

”Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris, pe Facebook, Emilia Şercan.

Și preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat, spunând că în Guvern este ”un plagiator mai puţin”.

”Un plagiator mai puţin în guvern. N-a mai prins moţiunea USR de marţi. Aşteptăm şi demisia celuilalt: Ciucă”, a scris, pe Facebook, Cătălin Drulă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇