Emilia Șercan: Sorin Cîmpeanu a plagiat în 2006, ca profesor universitar. UPDATE Reacția ministrului

Emilia Șercan: Sorin Cîmpeanu a plagiat în 2006, ca profesor universitar. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția ministrului

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a plagiat în anul 2006, ca profesor universitar, spune jurnalista Emilia Șercan, care publică documente în acest sens.

Mai exact, în 2006, Cîmpeanu și-a însușit, într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), scrie Emilia Șercan într-un articol publicat de Press One.

UPDATE: În fața acestor acuzații, Cîmpeanu a răspuns printr-un atac.

ADVERTISING

„Principalul obiectiv e blocarea Legilor Educației”, a fost singurul răspuns dat luni de ministru, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat.

Ce a descoperit Emilia Șercan

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Ministrul s-a trecut drept autor al respectivelor capitole. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele lui Cîmpeanu în ediția din 2006, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cîmpeanu a schimbat, totuși, foarte puțin titlurile: a eliminat cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor.

A scris 2 capitole, dar s-a semnat la 15

În 2000, pe când era lector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu semna împreună cu alți trei autori un curs universitar intitulat „Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor”.

Ceilalți semnatari ai lucrării sunt prof. univ. dr. Ioan Pleșa, prof. univ. dr. Ionel Jinga și conf. univ. Alexandru Ene.

ADVERTISING

În ediția din 2000, Sorin Cîmpeanu semnează doar două capitole dintr-un total de 30. Mai exact, 9 pagini din cele 190 ale lucrării. Ulterior, în 2006, Cîmpeanu semna, în calitate de profesor universitar, un alt curs numit „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”. Alături de el a existat acum un singur coautor, Ionel Jinga.

Potrivit Emiliei Șercan, deși are un titlu diferit, lucrarea din 2006 este identică din punct de vedere al conținutului cu cea din anul 2000.

Ionel Jinga și-a însușit și el opt capitole semnate anterior de Ioan Pleșa, dar și un capitol al Niculinei Dumitrescu, astfel că apare ca autor al celorlalte 15 capitole ale cursului.

Suspiciuni și asupra tezei de doctorat

Amintim că și asupra tezei lui de doctorat planează suspiciuni de plagiat. În luna iulie, președintele USR Cătălin Drulă a cerut un verdict, după un an de zile de când teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu era analizată pentru plagiat.

Cîmpeanu i-a răspuns că avea rezultatul analizei de aproape un an și ca să demonstreze a postat documentul pe Facebook, doar că șters autorii raportului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇