Modul în care dosarul plagiatului lui Nicolae Ciucă a ajuns la un judecător care a anulat cele trei sesizări şi apoi s-a pensionat este anchetat acum de Parchetul General. Secția de urmărire penală și criminalistică investighează procedura de „repartizare aleatorie”.
Amintim că, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului 2826/2/2022, în care premierul a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.
Oficial, Parchetul General refuză să spună stadiul acestui dosar prevalându-se de "caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale".
Totuşi, surse citate de G4Media susţin că procuror de caz este Mihaela Iorga Moraru, devenită celebră când lucra la DNA şi a avut un conflict cu Laura Codruţa Kovesi (şefa DNA la acea vreme). Ulterior, Iorga Moraru a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals, dar Înalta Curte a anulat rechizitoriul.
Ca procuror DNA, numele ei este legat de dosarul Microsoft, în care au fost acuzați 7 miniștri, dosar clasat ca urmare a prescripției. În ultimii trei ani, Iorga Moraru a fost procuror SIIJ.
În luna iunie, după ce a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului Ciucă, judecătorul Marius Iosif a făcut o cerere de pensionare la CSM. Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM a trimis către preşedintele României propunerea privind eliberarea din funcţie, iar Klaus Iohannis a semnat-o.
G4Media a dezvăluit că judecătorul este un apropiat al PNL, fiind numit politic în repetate rânduri, de-a lungul anilor, în diferite funcții importante.