Parchetul General face anchetă privind repartizarea "aleatorie" a dosarului în care premierul Ciucă a obținut anularea sesizărilor de plagiat

Parchetul General face anchetă privind repartizarea "aleatorie" a dosarului în care premierul Ciucă a obținut anularea sesizărilor de plagiat

Modul în care dosarul plagiatului lui Nicolae Ciucă a ajuns la un judecător care a anulat cele trei sesizări şi apoi s-a pensionat este anchetat acum de Parchetul General. Secția de urmărire penală și criminalistică investighează procedura de „repartizare aleatorie”.

O plângere penală vizând aceeași repartizare aleatorie a fost depusă în august de către Comunitatea Declic, la DIICOT.

Amintim că, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului 2826/2/2022, în care premierul a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.

ADVERTISING

Oficial, Parchetul General refuză să spună stadiul acestui dosar prevalându-se de "caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale".

Totuşi, surse citate de G4Media susţin că procuror de caz este Mihaela Iorga Moraru, devenită celebră când lucra la DNA şi a avut un conflict cu Laura Codruţa Kovesi (şefa DNA la acea vreme). Ulterior, Iorga Moraru a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals, dar Înalta Curte a anulat rechizitoriul.

Ca procuror DNA, numele ei este legat de dosarul Microsoft, în care au fost acuzați 7 miniștri, dosar clasat ca urmare a prescripției. În ultimii trei ani, Iorga Moraru a fost procuror SIIJ.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În luna iunie, după ce a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului Ciucă, judecătorul Marius Iosif a făcut o cerere de pensionare la CSM. Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM a trimis către preşedintele României propunerea privind eliberarea din funcţie, iar Klaus Iohannis a semnat-o.

G4Media a dezvăluit că judecătorul este un apropiat al PNL, fiind numit politic în repetate rânduri, de-a lungul anilor, în diferite funcții importante.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇