Plagiatul să se prescrie în doar trei ani - o nouă prevedere din Legea Educației în favoarea plagiatorilor

Plagiatul să se prescrie în doar trei ani - o nouă prevedere din Legea Educației în favoarea plagiatorilor

Studenții au descoperit în proiectul Legii Învăţământului Superior un articol (nr.154) prin care se propune ca răspunderea pentru plagiat să se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a trimis marți către Ministerul Educaţiei un prim set de 273 de amendamente referitoare la proiectul legii aflat în dezbatere publică.

Având în vedere propunerea din proiect privind prescrierea plagiatului, unul dintre amendamentele federației urmărește ca răspunderea pentru plagiat să fie imprescriptibilă.

ADVERTISING

Studenții nu sunt de acord nici cu desființarea CNATDCU și nici cu prevederea care permite renunțarea unilaterală la titlul de doctor.

Ei cer păstrarea unei forme de verificare la nivel național în ceea ce privește acordarea titlului de doctor și a atestatului de abilitare.

”În acest sens, dacă problema invocată este faptul că titlul se acordă de Minister, nu de universitate, considerăm că problema se rezolvă prin acordarea titlului de doctor de către universitate, după un aviz conform din partea CNATDCU/CNETU sau cum se va numi această structură”, arată ANOSR într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, studenții solicită eliminarea din proiectul legii a prevederii care permite renunțarea unilaterală la titlul de doctor.

”Considerăm că această prevedere, introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 94/2014, este pur și simplu o anomalie, atât din punct de vedere legal, cât și din punctul de vedere al fondului reglementării.

În primul rând, din punct de vedere legal, titlul de doctor se acordă printr-un act administrativ, respectiv un ordin al Ministrului Educației. Or, în absolut niciun alt domeniu al administrației publice nu este acceptată ideea renunțării la însuși actul administrativ, tocmai pentru că el emană de la autoritate, iar nu de la beneficiarul acestuia”, mai precizează comunicatul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇