Una dintre legile Educaţiei propuse de Cîmpeanu desfiinţează instituţia care dădea verdicte de plagiat. USR sesizează Consiliul Europei, iar ministrul vine cu justificări

Una dintre legile Educaţiei propuse de Cîmpeanu desfiinţează instituţia care dădea verdicte de plagiat. USR sesizează Consiliul Europei, iar ministrul vine cu justificări

Vă amintiţi cum l-a scăpat „Genunche” pe Ponta? 10 ani mai târziu scenariul pare că se repetă!

Proiectul legii învăţământului superior prevede practic desfiinţarea CNATDCU, instituția care se ocupă de analizarea plagiatelor. Iar asta se întâmplă în contextul scandalului de plagiat care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Însă Cîmpeanu susţine că nu e cazul să fie „albit” şeful său de partid şi guvern, pentru că legea se va aplica doar pentru viitor, iar sesizările deja făcute vor fi analizate tot de CNATDCU.

Măsura propusă acum amintește de mutarea făcută în 2012 de ministrul de atunci al Educației, Liviu "Genunche" Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU, fix în ziua în care instituția a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului vremii, Victor Ponta.

ADVERTISING

Cum e desfiinţat CNATDCU

Edupedu a analizat proiectul pus recent în dezbatere publică şi a constatat că CNATDCU va fi reorganizat şi îşi va pierde atribuțiile specifice, ceea ce echivalează cu o desfiinţare, dacă legea va fi adoptată în această formă.

În capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, găsim în lege articolul 142, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii. Deși alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, actualul CNATDCU dispare total, iar atribuţiile în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate universităților, aşa cum prevede articolul 157.

ADVERTISING

Legea integrală poate fi consultată AICI

Aşadar, acum se transferă la universități prerogativele de acordare a titlurilor de doctor și analizare a plagiatelor, după ce anul trecut Sorin Cîmpeanu a obligat toate universitățile din România să-și analizeze din punct de vedere al plagiatelor tezele de doctorat acordate din 1990 încoace, verificare plătită de stat. Nici măcar una dintre universități nu a semnalat că ar fi găsit vreo teză plagiată, până la acest moment!

Reacţia studenţilor

Primii care au reacţionat la vestea că practic CNATDCU se desfiinţează au fost studenţii.

“Ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare”, a transmis Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

ADVERTISING

Abuzurile din cazul Ciucă-plagiator

Ulterior, au apărut reacţii virulente şi de la USR.

Preşedintele Cătălin Drulă aminteşte traseul pe care l-a urmat ancheta plagiatului premierului Ciucă, blocată la fiecare pas.

"Instituţiile din subordinea lui Ciucă au intervenit slugarnic şi rapid ca să prevină aflarea adevărului.

Întâi CNATDCU a fost blocat cu descindere de procurori, apoi sesizările au fost anulate în instanţă cu metoda “Coperta” de un judecător recompensat de PNL.

Acum, ca să doarmă liniştit premierul, Cîmpeanu se oferă să radă cu totul instituţia incomodă.

USR cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu. A spălat deja prea multe cadavre academice. Doi premieri cu pete sunt prea mult chiar şi pentru un politruc”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

USR sesizează Consiliul Europei

În plus, deputatul USR Iulian Bulai a anunţat că, în calitate de preşedinte al grupului ALDE din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), va sesiza Consiliul Europei cu privire la această modificare legislativă care vizează „muşamalizarea grosolană a plagiatului premierului Ciucă”.

„Premierul Ciucă e un plagiator demonstrat. Cum se apară? Desfiinţează CNATDCU. Instituţia-cheie în analizarea plagiatelor este desfiinţată în proiectul Legii educaţiei. Românistan. Pesenelistan. Stat mafiot condus de un general. Nu ţară UE, NATO, CoE, care se vrea în Schengen, OECD şi zona euro”, a scris Iulian Bulai tot pe Facebook.

Justificările ministrului Cîmpeanu

După toate aceste reacţii, Sorin Cîmpeanu a ieşit cu un comunicat, în care îşi justifică propunerile legislative.

Ministrul Educației susține că universitățile sunt cele care trebuie să-și asume acordarea titlului de doctor, argumentând că “legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave”.

El mai spune că va exista Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare, care va verifica "existenţa plagiatului în lucrările de doctorat! După constatarea plagiatului de către Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul Educaţiei va avea obligaţia să formuleze acţiune în instanţă pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor”.  

Cât despre cazul Ciucă, prevederile noii legi se vor aplica pentru viitor, iar sesizările în curs vor fi soluţionate de CNATDCU "potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora”.  

Citeşte aici toate argumentele lui Cîmpeanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇