Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că nu se va schimba nimic în regulamentul și metodologia CNATDCU, ca urmare a reacțiilor primite în cadrul consultării publice, și că universitățile care au emis teze de doctorat după 1990 vor primi bani ca să și le verifice, urmând să certifice sub semnătură dacă sunt sau nu conforme.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul MEN, în care au fost abordate mai multe subiecte, printre care rezultatele concursului de titularizare de anul acesta sau modul în care va începe anul școlar, pe fondul evoluției pandemiei de Covid-19.
Sorin Cîmpeanu a reamintit că vineri a expirat termenul de consultare publică pentru propunerea de modificare a regulamentului si metodologiei CNATDCU, iar punctul de vedere al MEN este că ”nu va fi modificat nimic”.
”Am luat act de opiniile exprimate și ținem cont de ele. Mai mult, atâta vreme cât sunt ministru al Educației nu voi accepta alte solicitări de modificare (…) Propunerile vizau consolidarea transparenței, vizau consolidarea responsabilității, vizau consolidarea bunei administrații (…) Am înțeles că nu se dorește”, a declarat ironic, printre altele, Sorin Cîmpeanu, făcând trimitere la criticile publice primite din partea partenerilor de dialog, care au apelat inclusiv la președintele Iohannis.
În context, ministrul s-a referit la plagiat, un ”fenomen care afecteaza sistemul român de educație”.
”Din 1990 până acum au fost emise 77.111 titluri de doctor, mai mult de jumătate de către marile universități”, a declarat ministrul, precizând că Universitatea București a emis peste 9.000 de titluri, Universitatea Babeș Bolyai – aproape 7.500 de titluri, Universitatea Politehnica București aproape 5.000, urmate de Universitatea Iași.
”Peste 2. 000 de titluri sunt eliberate de Academia Română. Solicit universităților în care s-au susținut toate aceste teze de doctorat, ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat (…) Fiecare să își analizeze propriile teze, să își asume răspunderea și să declare sub semnătură că au fost analizate și că sunt sau nu conforme(…)
În acest sens Ministerul Educației va acorda și o finanțare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susținute în fiecare din universități”, a mai spus ministrul, subliniind că ”e nevoie de un efort comun asupra acuzelor care planează” în spațiul public.
Sorin Cîmpeanu a precizat că pentru analiza fiecarei teze ”va fi acordată o sumă rezonabilă, în jur de 50-60 de euro pentru fiecare teză”, iar banii vor fi dați ”din bugetul MEN”.
”Avem un fond pentru situații speciale. E o provocare majoră”, a mai punctat el, dezvăluind că a făcut această propunere pentru prima oară la Consiliul Național al Rectorilor, desfășurat la Cluj, la sfârșitul lunii iunie.
”Sunt convins că fiecare dintre colegii rectori înțeleg importanța acestor verificări (…) Practic, nu am auzit de o universitate care să refuze o finanțare”, a mai declarat ministrul, răspunzând unei întrebări puse de jurnaliști.
Sorin Cîmpeanu nu a fost întrebat și nici nu a explicat ce s-ar întâmpla dacă o universitate, sau o academie, care a emis titluri de doctor pe baza unor teze plagiate va susține, sub semnătură, că ele au fost conforme cu normele etice și universitare, deși acest lucru nu ar fi adevărat.
Urmărește declarațiile ministrului în format video:
Citește și: