Press One: Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Premierul cere analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naţionale de Apărare

Press One: Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Premierul cere analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naţionale de Apărare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel puțin 42 de pagini din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă sunt plagiate. Teza în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003 are în total 138 de pagini.

Sursa principală a conținutului plagiat este reprezentată de două teze de doctorat, care ulterior au fost publicate în volum, și de alte două cărți, scrie Press One.

Potrivit sursei citate, prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și se numește Acțiuni militare internaționale legitime.

Lucrarea a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.

A doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și are ca titlul Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul.

Lucrarea a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie. Teza a fost publicată în volum, cu titlul Lumea între războiul rece și pacea fierbinte.

ADVERTISING

Mai mult, premierul a preluat conținut și din două cărți. Prima a fost publicată cu câteva luni înainte de susținerea tezei lui Ciucă. Autorii acesteia sunt generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului General Major al Armatei, și generalul (r) Teodor Frunzeti, fost rector al UNAP și fost consilier la Administrația Prezidențială în mandatul președintelui Klaus Iohannis.

A doua carte are patru autori, toți provenind din armată: Mircea Mândru, Ion Dragoman, Dorin Mara, Dan Stroescu.

UPDATE: Premierul cere analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia organizatoare.

”Ca urmare a interesului manifestat public faţă de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, pe care am susţinut-o în anul 2003, la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare”, a anunţat şeful Executivului, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Nicolae Ciucă precizează că alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienţa personală acumulată în misiunile internaţionale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002).

”Aşadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea ştiinţifică şi studiul teoretic, experienţa acumulată în misiunile reale şi exerciţiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuţia originala proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziţia pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuţiile, respectând principiile, legile şi regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”, spune premierul.

ADVERTISING

Nicolae Ciucă mai precizează că, în acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică.

”Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionata cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată.

Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, afirmă premierul.

El menţionează că, din anul 2003, după susţinere, teza sa de doctorat este publică şi a putut şi poate fi consultată la Biblioteca Universităţii Naţionale de Apărare şi la Biblioteca Naţională.

Ciucă: Teza a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale

Anterior, premierul Nicolae Ciucă a reacționat la acuzațiile de plagiat, afirmând că teza sa a fost „rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale” și că „reflectă munca depusă”.

Totodată, spune premierul, teza a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv.

„Apreciez interesul dumneavoastră față de etica academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice.

Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă.

Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, a declarat premierul României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇