Dosarul Ciucă e în pom: Parchetul a oprit CNATDCU și Ministerul Educaţiei să-şi facă investigația de plagiat

Dosarul Ciucă e în pom: Parchetul a oprit CNATDCU și Ministerul Educaţiei să-şi facă investigația de plagiat

Analiza cazului de posibil plagiat comis de Nicolae Ciucă nu a putut fi începută de organismul de specialitate, CNATDCU, pentru că a fost oprită din start, printr-o înștiințare venită de la Parchetul de pe lângă ICCJ, care a deschis dosar penal în acest caz, explică Mircea Dumitru.

Președintele interimar al CNATDCU a fost întrebat de jurnaliștii de la Edupedu.ro în ce stadiu se află analiza dosarului de plagiat deschis după sesizarea făcută de Emilia Șercan, iar răspunsul său a fost ”Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt”.

”Nu am putut constitui nici dosarul întreg al tezei, pentru că acum vreo trei săptămâni Ministerul Educației și UEFISCDI, care asigură secretariatul tehnic al CNATDCU, au primit o înștiințare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte care transmitea o ordonanță a acestei structuri, PICCJ, prin care se cerea oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet.

ADVERTISING

Nu s-a putut constitui dosarul. Dosarul trebuia să se constituie, să apară pe o platformă și în urma acestor proceduri și demersuri noi urma să numim o comisie de analiză. Toate acestea au fost oprite printr-o ordonanță a parchetului. Parchetul a interzis CNATDCU și Ministerului să continue această investigație cât timp ei nu au o soluție la această problemă. A rămas blocat”, a declarat Mircea Dumitru.

În plus, acesta a explicat care este procedura tehnică în astfel de cazuri.

”Noi primim din partea secretariatului tehnic, prin e-mail, de pe platforma electronică, documentele generate de platformă. Procedura este digitizată și, după numărul de zile pe care îl avem în regulament, noi primim exact ceea ce trebuie să facem în continuare.

ADVERTISING

Or, dosarul întreg al tezei nu s-a putut constitui pentru că s-a oprit procedura în faza aceasta.

Parchetul nu a intrat în legătură cu mine, a intrat în legătură cu secretariatul tehnic de la UEFISCDI, deci personal nu știu aceste date și nu știu când Parchetul va da o rezoluție”, a mai declarat Mircea Dumitru.

În data de 18 ianuarie, jurnalista Emilia Șercan publica o analiză din care reieșea că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, publicată în 2003, “include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138”.

Ulterior, CNATDCU a primit trei sesizări în legătură cu acest subiect. Universitatea "Babeş-Bolyai" a solicitat CNATDCU să analizeze "în regim de urgenţă" teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în data de 21 ianuarie.

ADVERTISING

Conform procedurii, în câteva zile, Biblioteca Națională trebuia să trimită CNATCU un exemplar al tezei premierului, iar o comisie formată din specialiști trebuia să analizeze acuzațiile și să emită un referat pe baza căruia Consiliul să ia o decizie privind existența sau inexistența unui plagiat.

Procedura trebuia să dureze circa o lună și jumătate, scrie Edupedu.ro.

Evoluții pe mai multe direcții

În data de 9 februarie, Emilia Șercan cita patru juriști care susțineau că “o simplă plângere penală înregistrată la Parchetul General nu poate bloca procesul de analiză deja inițiat în cazul unei suspiciuni de fraudă academică”, iar Mircea Dumitru declara atunci pentru Pressone că “vom merge mai departe cu analiza”.

În ultimele săptămâni au existat mai multe tentative de amendare a unor legi astfel încât să fie anulate toate posibilele acuzații de plagiat asupra tezelor redactate înainte de 2011, dar ele au eșuat ca urmare a reacțiilor apărute în spațiul public.

După apariția acuzațiilor, premierul Nicolae Ciucă a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă și a anunţat, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat.

Deputatul Alexandru Kocsis a dezvăluit că rectorul Universității Naționale de Apărare este Dorin Corneliu Pleșcan, care ”a fost, între ianuarie 2015 și iunie 2016, șeful de cabinet al generalului Nicolae Ciucă, pe atunci, șef al Statului Major General”.

Unul dintre generalii de la care premierul al fi plagiat a declarat public că îl iartă.

PNL a anunțat că premierul Ciucă „a lămurit activul de partid” în privința acuzațiilor de plagiat, iar președintele Klaus Iohannis a considerat corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇