Iohannis și plagiatul: De la condamnarea ca profesor, la „hoții s-au cocoţat în vârful statului” și Je suis Ciucă

Iohannis și plagiatul: De la condamnarea ca profesor, la „hoții s-au cocoţat în vârful statului” și Je suis Ciucă

Au trecut aproape șase luni de când jurnalista Emilia Șercan dezvăluia că cel puțin 42 de pagini din cele 138 care alcătuiau teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă sunt plagiate.

În aceeași zi cu publicarea anchetei pe teza lui Ciucă de către PressOne, SpotMedia.ro a cerut președintelui Klaus Iohannis să transmită poziția sa. În răspunsul primit atunci la solicitarea noastră, Administrația preciza că „președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice”.

Șeful statului a mai transmis că instituțiile abilitate își vor face treaba, iar până la decizia finală nu va mai face declarații pe acest subiect.

ADVERTISING

De atunci, însă, ancheta a fost blocată de Parchetul General, toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU au fost anulate de un judecător promovat de PNL, iar Emilia Șercan a făcut publice trei situații distincte în care a fost ținta unor acțiuni de amenințare, intimidare sau discreditare, acuzând complicitatea instituțiilor statului.

Marți seara, în cadrul unei rare conferințe organizată la Cotroceni, Iohannis a fost întrebat din nou cum vede întreaga situație. „Nu am comentat niciodată o hotărâre a Justiției. Principiul separației puterilor în stat e funcțional în România”, s-a eschivat președintele.

ADVERTISING

Puțin mai târziu, când a fost întrebat, printre altele, cum se pliază aceste acuzații care încă planează asupra lui Ciucă, pe proiectul său de președinte „România Educată”, a răspuns sec: „Nu cred că una cu alta au ceva de-a face”.

Atitudinea președintelui pare însă că variază în funcție de personaj și în trecut nu a arătat nici pe departe o asemenea toleranță, fie ea și doar la nivel declarativ.

Haideți să ne uităm la câteva dintre cele mai importante luări de poziție ale președintelui pe subiectul plagiatului:

17 mai 2019 - Iohannis acuza universitățile că au reacționat prea greu în cazul plagiatelor și le cerea măsuri:

ADVERTISING

„Plagiatori nu există numai la noi, există şi în altă parte, dar acolo vorbesc de democraţiile consolidate. Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”.

2 octombrie 2017 - Iohannis condamna plagiatul la deschiderea anului universitar:

„Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile absolvenților noștri pentru a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe un picior de egalitate cu unul din Europa de Vest".

3 octombrie 2016 - În contextul în care Laura Codruța Kovesi, la acea vreme procuror-șef al DNA, fusese acuzată de plagiat, Ioahnnis i-a cerut ministrului Educației de atunci să urgenteze procedura de verificare, pentru a nu distruge bunul renume în cazul celor acuzați pe nedrept.

„Nu cred că ajuta pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze atât cât durează elaborarea unei lucrări de doctorat. Politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat e o metodă politică de a aduna voturi. Trebuie să scurtați aceste discuții la minimum și să știm în timp dacăa persoana respectiva a plagiat sau nu și punct. (...) Un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din politică, un cadru academic dovedit plagiator trebuie să dispară din universitate”.

14 septembrie 2015 - Întrebat dacă e corect ca Gabriel Oprea să mai ocupe funcții publice, după ce anchetele jurnalistice demonstraseră că el și mai mulți doctoranzi de-ai săi au plagiat în teze.

„Dacă dorim să revenim la principii de integritate și meritocrație, trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie sancționata de comunitatea academică, dar și de societate, atunci când vine vorba de politicieni”.

12 noiembrie 2014 - Când se duela cu Victor Ponta pentru președinția României.

„În calitatea mea de profesor. cred că este totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază, mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva dintre politicieni care e prins că a copiat și numai 3 rânduri și a plagiat este obligat, prin clasa politică, să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”.

Vă invităm să și revedeți momentul și să vă trageți propriile concluzii:

Klaus Iohannis despre plagiate

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇