Premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației, aflat în subordinea sa, și a reușit să blocheze astfel cele trei sesizări în urma cărora ar fi trebuit analizată de către CNATDCU teza sa de doctorat, suspectată de plagiat.
Este doar una dintre manevrele făcute pentru blocarea investigației care ar conduce la un verdict, scrie PressOne.
La începutul lunii martie, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță, iar prin această decizie emisă de un judecător, ”e ca și cum cele trei sesizări de plagiat nu ar mai exista”, scrie Emilia Șercan în articolul publicat de PressOne.
În plus, Parchetul General a deschis propria sa investigație, motiv pentru care a ridicat toate documentele originale de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), universitatea care i-a acordat lui Nicolae Ciucă titlul de doctor.
Mai mult, la doar două zile după ce premierul s-a adresat instanței, procurorii de la Parchetul General au ridicat și de la CNATDCU toate documentele din dosarul de analiză a suspiciunilor de plagiat.
Infracțiunea pentru care fac cercetări procurorii ar fi fost comisă în 2003, an în care Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor, dar termenul de prescripție pentru ea este de 5 ani, de aceea, este de neînțeles de ce investighează procurorii, blocând analiza CNATDCU, o infracțiune care s-a prescris în 2008.
”Formal, în acest moment, sesizările de plagiat înregistrate în perioada 20-25 ianuarie 2022 au fost suspendate de instanță, iar Parchetul General a curățat toate instituțiile statului în care existau documente referitoare la teza lui Nicolae Ciucă – astfel că verificarea tezei, din punct de vedere academic, nu mai este posibilă.
O reluare a procedurii de analiză a tezei de doctorat a premierului, care prezintă suspiciuni majore de plagiat, ar putea fi reluată, în cel mai bun caz, în câțiva ani, după ce ambele acțiuni în justiție – cea inițiată de premier pentru blocarea procedurilor CNATDCU și cea demarată de Parchetul General în baza unei plângeri penale – se vor fi încheiat”, scrie Emilia Șercan.
De altfel, Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU, a confirmat public că Parchetul a blocat analiza care ar trebui făcută în cadrul instituției pe care o conduce.
Universitatea "Babeş-Bolyai" solicitase CNATDCU să analizeze "în regim de urgenţă" teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în data de 21 ianuarie.
Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, au existat în Parlament două tentative rușinoase de amnistiere a plagiatelor în tezele de doctorat susținute înainte de 2011, dar ambele au eșuat deocamdată.
După apariția acuzațiilor, premierul Nicolae Ciucă a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă și a anunţat, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat.
Însă, deputatul Alexandru Kocsis a dezvăluit că rectorul Universității Naționale de Apărare este Dorin Corneliu Pleșcan, care ”a fost, între ianuarie 2015 și iunie 2016, șeful de cabinet al generalului Nicolae Ciucă, pe atunci, șef al Statului Major General”.
Unul dintre generalii de la care premierul al fi plagiat a declarat public că îl iartă.
PNL a anunțat că premierul Ciucă „a lămurit activul de partid” în privința acuzațiilor de plagiat, iar președintele Klaus Iohannis a considerat corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp.