Proiectul de modificare a Legii Educației vine cu o nouă plasa de salvare pentru plagiatori. Nu doar că prevede desființarea CNATDCU, instituția care analizează tezele cu suspiciuni de plagiat, dar le oferă posibilitatea celor care se știu vinovați să renunțe la titlul academic, fără nicio repercusiune.
Edupedu.ro arată că se dorește modificarea articolului 73, astfel încât nu doar că o persoană poate să renunțe fără bătaie de cap sau vreun cost la titlul de doctor, dar instituția care a acordat distincția academică este obligată să ia act.
„Art 73. (7) Titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD (Instituțiile organizatoare de studii de doctorat, n.red.) renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor”, arată articolul modificat.
Aceeași procedură este valabilă și pentru titlurile acordate prin ordin al ministrului Educației, dar în acest caz solicitarea se face la minister.
Așadar, nu este nevoie nici măcar să fie dat un motiv și nici plătită vreo despăgubire, având în vedere că statul a plătit pentru școala doctorală. Proiectul de lege nu spune ce se întâmplă nici cu sumele obținute din sporul de doctorat primit.
Primul specialist care a semnalat această prevedere în proiectul lui Cîmpeanu este Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, care a punctat că măsura este clar în sprijinul plagiatorilor, pentru că nicio persoană care a muncit la doctorat nu va renunța din senin la titlu.
„Ca totul să se conformeze ipocriziei desuete ce s-a strecurat recent în sistemul nostru și pe care proiectul intenționează să o consolideze, cei care au obținut titlul de doctor pot, conform propunerii normative din proiect, să renunțe când vor la el (corect și realist ar trebui spus că asta pot face doar deja doctorii suspectați de plagiat).
În sfârșit, comentariile de acest fel privitoare la transferuri și distorsiuni de reglementări din legea nr 1/2011 pot fi numeroase, mai ales întrucât după mai mult de 10 ani de la adoptare și aplicare ar fi fost acum nevoie de ceva nou, adaptat la vremurile actuale“, a spus sociologul, pentru Edupedu.ro.
Aceste măsuri sunt cu atât mai revoltătoare cu cât sunt propuse în plin scandal de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, refuză să discute subiectul, chiar și să se gândească măcar la el.
„Nu vreau să amestec poziția de membru al Guvernului cu ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România Educată. Din acest motiv, vă spun foarte clar, nu vreau să abordez acest subiect. Nu l-am abordat și nu vreau să-l abordez nici de acum încolo. Nici cu domnul prim-ministru, nici cu dvs. și nici cu mine”, a spus Cîmpeanu, întrebat de plagiatul premierului.
Vă invităm să citiți o analiză a Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect: Ceea ce ministrul Cîmpeanu nu vorbește nici cu sine. Realitatea paralelă