Mai mulți rectori și reprezentanți ai universităților s-au întâlnit, luni, cu premierul Nicolae Ciucă și cu miniştrii Educației și Cercetării, pentru a prezenta câteva propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de lege a învățământului superior.
Rectorii și-au exprimat dorința de adoptare a unei legi care să asigure o implementare eficientă, echitabilă și sustenabilă a proiectului România Educată (lansat de la Cotroceni), se arată într-un comunicat transmis marţi SpotMedia.ro.
Nicio discuție despre problema plagiatului sau a desființării CNADTCU
Însă niciun rector sau reprezentant al universităților nu a ridicat, în cadrul întâlnirii, problema titlurilor de doctor acordate de universități, cea a plagiatelor sau cea a desființării CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, au declarat surse pentru Edupedu.ro.
Amintim că proiectul legii învăţământului superior prevede practic desfiinţarea CNATDCU, instituția care se ocupă de analizarea plagiatelor.
Mai mult, noua lege le oferă posibilitatea celor care se știu vinovați să renunțe la titlul academic, fără nicio repercusiune.
Iar asta se întâmplă în contextul scandalului de plagiat care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut că nu e cazul să fie "albit" şeful său de partid şi guvern, pentru că legea se va aplica doar pentru viitor, iar sesizările deja făcute vor fi analizate tot de CNATDCU.