Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, a anunţat, marţi, că va intra în grevă japoneză şi le va explica studenţilor gravitatea plagiatului.
„Voi intra în grevă japoneză şi le voi explica studenţilor, la începutul fiecărui curs, că este foarte grav să plagiezi şi este foarte grav să ai ministru care plagiază şi mai mult, că face o lege să se protejeze pe sine. Nu mai este o lege pentru interesul general, este o lege pentru interesul propriu”, a spus Cristian Preda, la Profit News TV.
El a precizat că, „atunci când sunt confruntaţi cu propria impostură, când se descoperă plagiatul, pagiatorii devin brusc originali. Ni se spune, dacă e doar un îndrumar, un curs universitar, brusc, poţi să furi. Cum e asta, te duci la brutărie, furi o pâine, şi spui că pâinea este un element fără valoare care nu foloseşte la alimentaţie. (..) Această originalitate forţată îi afundă în ridicol. Această lipsă de maturitate a celor care sunt prinşi în impostură le face foarte mult rău”.
Cristian Preda a precizat că va sta în grevă japoneză atât timp cât „starea aceasta, acest impas moral, această atitudine jignitoare faţă de profesori este cultivată” și a făcut apel și la alți profesori să i se alăture.
„I-am chemat şi pe profesorii din şcoli, din licee şi universităţi să facă acelaşi lucru. Noi, profesorii, avem obligaţia să le spunem copiilor, studenţilor, elevilor cum stau lucrurile. (..) Dacă ascundem această mizerie sub preş de teama că ne face un rău inspectorul, directorul de şcoală, rectorul, ministrul, dacă ascundem acest lucru facem un rău copiilor”, a precizat profesorul.
Anterior, într-o postare pe Facebook, fostul politician a amintit și de plagiatul premierului Ciucă.
„E evident că plagiatorul Ciucă nu-l va demite pe Cîmpeanu pentru plagiat. Iohannis credea că-l poate proteja pe primul cu ajutorul celui de-al doilea. S-a înșelat, iar acum va plăti pentru impostura amândurora. Sau va acționa, pentru a-și salva proiectul de suflet, România educată”, a scris Preda.
Universitatea Bucureşti a reacţionat, marţi, la acuzaţia de plagiat care i se aduce ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cere o analiză serioasă, care să fie realizată fără niciun fel de presiune. La rândul lor, reprezentanţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au transmis că un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanţele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislaţie.