Reacții după ce Dîncu a fost iertat: Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie. Rămânem cu cel mai ruşinos ministru al Apărării din Europa

Reacții după ce Dîncu a fost iertat: Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie. Rămânem cu cel mai ruşinos ministru al Apărării din Europa

Majoritatea partidelor au reacționat, luni, după ce, în urma unei discuții de o oră purtată la sediul Guvernului, pare că Vasile Dîncu va rămâne în continuare în funcția de ministru al Apărării.

Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a precizat că, în discuţia cu Vasile Dîncu de luni, premierul Nicolae Ciucă „a mai pierdut o bătălie”, iar „România rămâne cu cel mai ruşinos ministru al Apărării din Europa”.

„Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie. Azi a discutat cu Vasile Dîncu despre singurul domeniu la care, teoretic, domnul general se pricepe - apărarea. Cu coada între picioare, umilit din nou de PSD, în loc să îl remanieze rapid pe ministrul transformat în trompeta lui Putin, marele general îi cere 'autoritar' lui Dîncu 'calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental'”, a scris Ionuţ Moşteanu, luni pe Facebook.

ADVERTISING

Liderul deputaţilor USR a adăugat că „România rămâne cu cel mai ruşinos ministru al Apărării din Europa”.

„Dar acestor oameni nu le mai pasă de imaginea noastră în plan extern. Dacă PSD o cere, Ciucă execută. Generalul marionetă”, a conchis Moşteanu. 

Din partea PNL a reacționat șefa interimară Senatului, Alina Gorghiu.

„Demisia e un act unilateral. Îi aparţine decizia domnului ministru Dîncu. Din reacţiile pe care le-am văzut în spaţiu public, venite din partea domniei sale, nu pare că are un mare apetit să-şi dea demisia. Vom vedea în ce măsură a înţeles ce a provocat cu declaraţiile pe care le-a avut, neinspirate, aş spune”, a spus preşedintele interimar al Senatului.

ADVERTISING

Alina Gorghiu a mai menţionat că premierul face evaluarea miniştrilor, fiind competenţa sa şi nu a celor din Parlament cine e remaniat sau nu. 

„De principiu, atunci când un ministru greşeşte nu cred că trebuie să condiţionezi de plecarea unui alt ministru dintr-un alt partid. Asta la nivel de principiu. (..) Pur şi simplu, greşeşti, pleci acasă”, a mai spus Gorghiu. 

O reacție a avut și liderul PSD, Marcel Ciolacu. Chestionat, luni, la Antena 3, dacă ministrul Apărării va rămâne în funcţie până în luna mai a anului viitor, când este prevăzută să aibă loc rotativa guvernamentală, el a răspuns: „Din punctul meu de vedere nu este luată o astfel de decizie în acest moment”.

ADVERTISING

De asemenea, întrebat dacă va cere retragerea din Guvern a unui ministru care aduce prejudicii de imagine PSD, liderul social-democraţilor a afirmat că „întâi va avea o discuţie cu premierul Nicolae Ciucă”.  

„Am văzut comunicatul Guvernului şi cred că este corect. O astfel de decizie (de a remania un ministru - n.red.) se ia în cadrul coaliţiei, la propunerea prin-ministrului. Îndreptăţit să facă remanieri într-un guvern este doar primul ministru. Am urmărit foarte atent declaraţiile domnului ministru Vasile Dîncu, explicându-mi şi domnia sa, foarte clar, la ce a vrut să se refere. Orice conflict, la un moment dat, trebuie să se termine printr-o anumită negociere.

Asta nu înseamnă că Ucraina trebuie să renunţe la anumite teritorii în favoarea Rusiei. Am mai spus că nu ai dreptul, atunci când eşti ministru al Apărării, să ieşi cu declaraţii pe care nu le-ai convenit cu primul ministru. Şi îmi menţin această părere. Am înţeles că discuţia dintre domnul prim-ministru şi Vasile Dîncu a fost în această zonă”, a explicat Marcel Ciolacu. 

El a mai spus că nu cunoaşte dacă premierul Ciucă i-a cerut demisia lui Vasile Dîncu.

„Dacă ar fi făcut acest lucru, am fi ştiut cu toţii. Eu respect foarte mult să funcţionăm instituţional şi, după 30 de ani, să facem un efort de a intra într-o normalitate. Primul ministru este cel îndreptăţit să ceară schimbarea unui ministru. Acest lucru se face în cadrul coaliţiei. Sau cu co-preşedinţii.  În logica în care funcţionez eu, Marcel Ciolacu, şi PSD, aşa văd normal, ca prim-ministrul să aibă o discuţie cu ministrul Apărării şi pe urmă este normal să am o discuţie eu, fiindcă sunt partidul care l-a susţinut pe domnul Dîncu, să am o discuţie cu prim-ministrul. Dacă prim-ministrul doreşte o înlocuire a unui ministru propus de către PSD, acest lucru îl discutăm în coaliţie. Este cât se poate de normal”, a mai precizat Ciolacu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a fost, luni la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre afirmaţiile sale privind negocierile de pace în Ucraina.

Şeful Executivului anunţa, la Mioveni, că va avea o discuţie cu ministrul despre afirmaţiile sale controversate pe această temă care, spunea şeful Executivului, nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a confirmat întâlnirea de luni de la Palatul Victoria. El a explicat că temele abordate în cadrul întâlnirii au vizat „reuniunea miniştrilor apărării din NATO de la Bruxelles şi calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇