Dîncu își susține declarațiile contestate de Iohannis și Ciucă și dă vina pe USR

Dîncu își susține declarațiile contestate de Iohannis și Ciucă și dă vina pe USR

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, și-a susținut declarațiile controversate care au fost contestate atât de președintele Iohannis, cât și de premierul Ciucă, învocând că astfel de declarații au făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO.

El a acuzat că ceea ce s-a întâmplat la București este o montură USR-istă și a mai spus că până în acest moment, nu i-a cerut nimeni demisia. Ministrul Apărării a făcut aceste declarații la TVR Info, iar când a fost întrebat dacă crede că îi va fi cerută demisia, intervenția prin telefon s-a întrerupt brusc.

"O să discut (cu premierul n.r.). Mă uit la declarații pe care le-a făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO - despre calea diplomatică, care nu este niciodată o cale care să fie dată deoparte. Este singura posibilitate diplomația de a opri violențele și conflictul", a spus Dîncu.

ADVERTISING

"Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă - aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă", s-a justificat ministrul.

EXCLUSIV Ministrul Apărării, la TVR INFO, după scandalul generat de afirmațiile sale privind Ucraina

El s-a arătat contrariat de felul în care au evoluat lucrurile la București.

"Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns", a subliniat Dîncu.

"Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (...) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa", a adăugat el.

ADVERTISING

"Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment", a mai spus Dîncu, însă întrebat dacă crede că îi va cere cineva demisia, convorbirea s-a încheiat brusc.

Vasile Dîncu se află la Bruxelles, iar astăzi este ultima zi a reuniunii miniștrilor Apărării din NATO.

Ce a spus premierul Ciucă

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat foarte deranjat de viziunea lui Vasile Dîncu în legătură cu modul în care poate fi obținută pacea în Ucraina.

Întrebat de jurnaliști dacă ia în considerare remanierea ministrului, Ciucă a lăsat să se înțeleagă că este o posibilitate mare.

„Îl aştept să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect”, a spus Ciucă.

Gafa lui Dîncu

Amintim că ministrul Apărării a prezentat recent scenariul pe care el îl vede posibil a opri războiul. Dîncu a susținut că negocierile trebuie purtate de comunitatea internațională cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și permit să cedeze teritorii.

ADVERTISING

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi, mai ales, sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor.

Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

Iohannis l-a trimis să citească presa, Ciolacu vrea remanieri

În context, președintele Klaus Iohannis i-a sugerat să citească mai des presa, pentru că astfel ar fi văzut că au mai prezentat această idee și alte persoane și au primit replici ferme de la ucraineni și aliați.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat marți Klaus Iohannis.

Șeful de partid al ministrului, Marcel Ciolacu, a spus la rându-i că Dîncu „a greșit categoric” pentru că, indiferent care ar fi opinia sa personală, ca ministru al Apărării reprezintă statul român.

„Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict. (…) Ca ministru al Apărării, nu mai ai crezuri cu privire la astfel de probleme, ci aplici politica statului tău. (…) Despre Vasile Dîncu mă exprim în interior. Public doar laud miniștri.

Dacă primul ministru va cere remanierea lui Vasile Dâncu în coaliție, vom avea această discuție, cred că acolo trebuie să fie argumente. Cred că s-ar fi impus mai multe remanieri, după părerea mea, până acum, și de la un partid, și de la celălalt. E foarte importantă eficiența Guvernului”, a spus Ciolacu.

Și Opoziția a reacționat. USR a făcut demersurile pentru convocarea în plenul Camerei Deputaților a lui ministrului, pentru a da explicații cu privire la „declarațiile recente prin care amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO”.

Citește o analiză a Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect: Ministrul revistei presei. Nici în război nu ne iese adecvarea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇