Ciucă spune când ar putea fi ridicat MCV-ul

Ciucă spune când ar putea fi ridicat MCV-ul

Premierul Nicolae Ciucă rămâne optimist că țara noastră va ieși anul acesta de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și, astfel, nu va mai exista niciun obstacol pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Întrebat ce informații are despre posibilitatea ridicării MCV, liderul PNL a spus că în mai puțin de două luni.

„Mai întâi de toate trebuie ca Legile Justiţiei să fie adoptate în Parlament. Urmează ca în Senat - o avem aici prezentă pe doamna preşedinte al Senatului.... Săptămâna viitoare sperăm ca întreg procesul să fie finalizat.

ADVERTISING

Avem această coordonare permanentă cu Comisia și sunt convins că, îndată ce vom adopta şi vor fi promulgate Legile Justiţiei, putem ca în luna noiembrie să avem raport pozitiv pentru ridicarea MCV”, a spus premierul, într-o discuție cu jurnaliștii la uzina Dacia de la Mioveni.

Declarațiile lui Ciucă vin în contextul în care el și Klaus Iohannis l-au însoțit miercuri pe premierul olandez Mark Rutte la baza de la Cincu. De acolo, Rutte a spus că de aderarea României la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite, iar una dintre ele este ridicarea MCV-ului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Olanda e singura țară care nu și-a exprimat clar poziția față de dorința României de a intra în acest an în Schengen.

Mai mulți lideri de la București s-au arătat optimiști că țara noastră ar putea deveni membru al Spațiului Schengen până la finalul acestui an, însă, chiar și dacă MCV-ul va fi ridicat în noiembrie, lucrurile ar putea să dureze puțin mai mult.

Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, explica miercuri că, după ce MCV-ul va fi ridicat, va mai fi făcută „o analiză la nivel politic”. Apoi, după ce decizia e luată de guvernul olandez, va trebui acceptată și de Parlament. Iar toate acestea necesită un timp mult mai îndelungat decât a mai rămas până la finalul anului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇