Intrăm în Schengen până la finalul anului? Oficialii olandezi nu sunt așa optimiști ca cei români

Intrăm în Schengen până la finalul anului? Oficialii olandezi nu sunt așa optimiști ca cei români
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Olanda, singura țară care nu și-a exprimat clar poziția față de dorința României de a intra în acest an în Schengen, nu are în prezent un răspuns afirmativ pentru țara noastră.

Roelof van Ees, ambasadorul la București al Țărilor de Jos, a precizat pentru Europa Liberăîn acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a intrării României în spațiul european al liberei circulații a persoanelor.

„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen", a transmis ambasadorul Olandei.

ADVERTISING

Pe lângă gradul de securizare a frontierelor, decizia Olandei va ține cont și de progresele României în domeniul Justiției și al statului de drept din România, a precizat van Ees. El a adăugat că Bucureștiul trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)".

„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp", a explicat reprezentantul diplomației olandeze.

ADVERTISING

Ambasadorul a precizat că o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga: „Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen."

Precizările lui Roelof van Ees intră în contradicție cu optimismul oficialilor români care mizează pe intrarea în Schengen încă de la următoarea reuniune a Consiliului Uniunii Europene, programată în luna decembrie. În august, premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat pentru Bloomberg că speră ca România să intre în Schengen până la sfârșitul acestui an.

ADVERTISING

Premierul Olandei, Mark Rutte, vizitează miercuri România și se va întâlni cu militarii țării sale trimiși în baza de la Cincu. El va fi însoțit la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Cei trei oficiali vor avea o întrevedere oficială, după care se vor întâlni cu militarii din România, Olanda, Belgia și Franța dislocați la Cincu.

Eurodeputatul Sophia In ‘t Veld (Democraten 66, partid din coaliția de guvernare din Olanda, a declarat în exclusivitate pentru SpotMedia.ro că premierul Mark Rutte ar trebui să ia o decizie impopulară pentru Parlamentul național și să nu blocheze extinderea Schengen.

„Trebuie să înțelegeți că avem în Olanda multe partide extremiste, unele sunt eurosceptice, dacă nu chiar anti-UE, așa că atmosfera nu e chiar favorabilă. De aceea, am și făcut acel apel din Parlamentul European către domnul Rutte: lidership-ul nu e despre a spune oamenilor ce vor ei să audă, ci despre a lua decizii grele și impopulare, în situații dificile și să fii consecvent în privința lor, să le aperi și să-i convingi pe oameni că așa e corect", a spus eurodeputatul olandez.

Marți, chiar în ajunul vizitei lui Rutte, România a cumpărat de la compania olandeză Damen două nave multirol pentru deservirea intervențiilor maritime ale pompierilor, în valoare de 45 de milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇