Dîncu e ca și remaniat? Ciucă îl așteaptă să tranșeze declarațiile controversate despre Ucraina

Dîncu e ca și remaniat? Ciucă îl așteaptă să tranșeze declarațiile controversate despre Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă s-a arătat foarte deranjat de viziunea lui Vasile Dîncu în legătură cu modul în care poate fi obținută pacea în Ucraina.

Întrebat de jurnaliști dacă ia în considerare remanierea ministrului, Ciucă a lăsat să se înțeleagă că este o posibilitate mare.

„Îl aştept să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect”, a spus Ciucă.

Liderul PNL a fost întrebat și dacă ia în considerare să nu se facă rocadă între unele ministere, așa cum au declarat public voci din PSD.

ADVERTISING

„Această rocadă face obiectul unei perspective care urmează să se întâmple peste 7-8 luni de zile. Deci până atunci daţi-ne voie să ne ocupăm de problemele curente, care sunt foarte, foarte dificile, și această rocadă, din punctul meu de vedere, e mai puțin importantă în acest moment. Ca atare, nu m-am gândit și nici nu vreau să mă gândesc la ea până nu reuşim să rezolvăm problemele cu care românii se confruntă astăzi”, a răspuns zâmbind premierul.

Vasile Dîncu se află la Bruxelles, iar astăzi este ultima zi a reuniunii miniștrilor Apărării din NATO.

Gafa lui Dîncu și reacția lui Zelenski

Amintim că ministrul Apărării a prezentat recent scenariul pe care el îl vede posibil a opri războiul. Dîncu a susținut că negocierile trebuie purtate de comunitatea internațională cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și permit să cedeze teritorii.

ADVERTISING

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi, mai ales, sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor.

Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

ADVERTISING

Replica i-a venit chiar de la Kiev, de unde președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel „la cei care sunt supuşi manipulărilor Federaţiei Ruse” să deschidă ochii.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”, a spus Zelenski.

Iohannis l-a trimis să citească presa, Ciolacu vrea remanieri

Reacții dure au avut și liderii de la București. Președintele Klaus Iohannis i-a sugerat să citească mai des presa, pentru că astfel ar fi văzut că au mai prezentat această idee și alte persoane și au primit replici ferme de la ucraineni și aliați.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat marți Klaus Iohannis.

Șeful de partid al ministrului, Marcel Ciolacu, a spus la rându-i că Dîncu „a greșit categoric” pentru că, indiferent care ar fi opinia sa personală, ca ministru al Apărării reprezintă statul român.

„Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict. (…) Ca ministru al Apărării, nu mai ai crezuri cu privire la astfel de probleme, ci aplici politica statului tău. (…) Despre Vasile Dîncu mă exprim în interior. Public doar laud miniștri.

Dacă primul ministru va cere remanierea lui Vasile Dâncu în coaliție, vom avea această discuție, cred că acolo trebuie să fie argumente. Cred că s-ar fi impus mai multe remanieri, după părerea mea, până acum, și de la un partid, și de la celălalt. E foarte importantă eficiența Guvernului”, a spus Ciolacu.

Și Opoziția a reacționat. USR a făcut demersurile pentru convocarea în plenul Camerei Deputaților a lui ministrului, pentru a da explicații cu privire la „declarațiile recente prin care amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO”.

Citește o analiză a Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect: Ministrul revistei presei. Nici în război nu ne iese adecvarea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇