Dîncu face sondaje în armată și e sigur că românii ar apăra țara în caz de război

Dîncu face sondaje în armată și e sigur că românii ar apăra țara în caz de război

Ministrul Apărării Vasile Dîncu este convins că, în caz de război, românii s-ar comporta ca ucrainenii.

„Aşa cum fac şi ucrainenii, eu sunt foarte sigur că românii ar răspunde, dacă ar fi cazul, să-şi apere ţara”, a spus Vasile Dîncu, la Prima TV.

El a menţionat că este în derulare un studiu privind calitatea resursei umane din armată, a climatului şi moralului trupelor româneşti, ale cărui rezultate vor fi făcute publice în circa două luni.

Vasile Dîncu a menţionat că studiul cuprinde inclusiv întrebări despre condiţiile de muncă ale militarilor, despre ceea ce au nevoie aceştia. Potrivit oficialului, aceştia sunt chestionaţi dacă sunt mulţumiţi de meritocraţie, sistem, comandanţi, de modul în care pot da feedback sistemului.

ADVERTISING

Ministrul consideră și că este imposibil să nu existe în România politicieni influenţaţi de Moscova.

„Politicieni de primă mărime cred că există puţini sau eu nu ştiu, dar este imposibil să nu existe şi oameni care să fie influenţaţi de Moscova. Sigur că există suspiciuni. Sigur că există o compatibilitate de viziune. (…) Există o serie de politicieni care critică mereu Occidentul, care îl critică, au criticat sau critică orientarea noastră spre NATO, forme de aşa numit suveranism, dar care este mai degrabă o opţiune de simpatie faţă de Rusia.

Pe de altă parte, există şi o obsesie a noastră să spunem că orice politician care are o viziune naţionalistă mai puternică este neapărat cu Rusia. A existat o perioadă în care erau mulţi oameni acuzaţi de asta şi uneori fără dovezi. Dar sfera de influenţă a Rusiei în România a crescut oarecum în ultima vreme, nu este foarte puternică faţă de alte ţări", a mai spus Dîncu.

ADVERTISING

El a precizat că simpatia faţă de Rusia în România este sub 10%.

„Vorbesc cu miniştrii de Apărare cu care m-am împrietenit deja după un an de mandat, din această zonă, Europa Centrală şi de Est, ţări cum sunt cele din zona noastră, din jurul nostru, în Europa Centrala şi de Est, se plâng câteodată de o influenţă mult mai mare decât este în România. În România am avut o singură cifră de la Eurobarometru care spunea că între 25% şi 30% dintre români consideră că se poate justifica invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

Dar asta nu este neapărat un indicator de simpatie, pentru că ei, unii dintre oameni, au înţeles întrebarea probabil că ruşii au găsit o justificare la chestiunea asta, nu că este normală justificarea pe care au găsit-o ei. Oricum, aş putea să spun că influenţa Rusiei, simpatia faţă de Rusia în România este undeva sub 10%, ceea ce este foarte, foarte puţin faţă de ceea ce se întâmplă în zonă şi în Europa", a afirmat Vasile Dîncu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇