Maia Sandu a propus un nou premier. Cine este Dorin Recean și ce misiune a primit

Maia Sandu a propus un nou premier. Cine este Dorin Recean și ce misiune a primit

Dorin Recean, fost ministru de Interne şi actual consilier prezidenţial pe probleme de securitate, a fost propus vineri de preşedinta Maia Sandu pentru funcţia de premier, după demisia guvernului condus de Natalia Gavriliţa.

În declaraţia făcută cu ocazia nominalizării lui Dorin Recean, preşedinta Maia Sandu a subliniat că noul guvern are drept sarcină accelerarea reformelor şi a luptei anticorupţie, dar şi preocuparea pentru creşterea securităţii.

„Este o perioada grea pentru toată lumea. Noul guvern va trebui să crească nivelul de securitate al ţării. Trecem printr-o criză majoră. Chiar dacă iniţiatorii războiului energetic au dorit să cădem, noi mergem înainte. Noul guvern va trebui să continue şi să accelereze reforma justiţiei”, a declarat Maia Sandu.

ADVERTISING

În vârstă de 48 de ani, Dorin Recean fusese numit în urmă cu un an în funcţia de secretar general al Consiliului Naţional de Securitate.

Atât premierul demisionar, cât şi preşedintele partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, menţionaseră nevoia ca următorul executiv să se concentreze asupra problemelor de securitate. Cum PAS deţine în parlament o majoritate confortabilă, învestirea guvernului Recean nu ar urma să pună probleme.

Absolvent de ASE, în perioada 2012-2015, Recean a fost ministru de interne în guvernul condus de Vlad Filat, iar ulterior a activat în mediul privat până anul trecut, când a fost cooptat în echipa preşedintei Maia Sandu.

ADVERTISING

Amintim că schimbarea de Guvern de la Chișinău vine la mai puțin de 24 de ore după ce, de la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că Vladimir Putin are un plan de a distruge Moldova, despre care a informat-o pe Maia Sandu.

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate de la Chişinău a confirmat că a identificat activități subversive cu scopul subminării şi destabilizării Republicii Moldova.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇