Dîncu, detalii despre ce înseamnă că nu a putut să colaboreze cu comandantul suprem, motivul invocat pentru demisie

Dîncu, detalii despre ce înseamnă că nu a putut să colaboreze cu comandantul suprem, motivul invocat pentru demisie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, care şi-a dat demisia din funcţie, afirmă că a existat un ”ordin” să fie ”linşat” de unii analişti şi la unele televiziuni după declaraţiile sale privind necesitatea negocierilor pentru pace în Ucraina. În primul interviu de la renunţarea la funcţia de ministru, Vasile Dîncu a vorbit despre relaţia cu preşedintele Iohannis și ce a vrut să spună când și-a motivat demisia cu „imposibilitatea colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”.

ADVERTISING

”Am primit semnale, mai ales indirecte au fost, că sunt indezirabil pentru preşedintele României şi, chiar dacă preşedintele României nu mi-a cerut direct demisia, am întrebat, tehnic să spunem, pe cei apropiaţi zonei, dacă am greşit cu ceva, nimeni nu mi-a răspuns nimic.

Am simţit însă că nu se poate lucra. (...) Mi s-au blocat tot felul de iniţiative, toată lumea mă trimitea, în faţa presiunii presei de a demisiona, toată lumea îmi arăta în sus, că trebuie să vorbesc sau mi-au spus direct să lămuresc acest lucru cu preşedintele României.

ADVERTISING

Nu aveam ce să lămuresc, preşedintele României este comandantul Armatei, ca ministru, dacă are o nemulţumire, te cheamă acolo şi, eventual, îţi cere demisia sau îţi spune să corectezi ceea ce ai greşit.

Or, aici se întâmpla în stilul nostru, dâmboviţean, toată lumea te împingea spre această soluţie. Nu aveam ce să mă duc să justific sau să întreb ce am făcut de toată lumea îmi cere demisia. Era penibil să-l întreb eu pe preşedintele României acest lucru”, a declarat Vasile Dîncu, joi seară, la B1 Tv.. 

ADVERTISING

El a mai spus, comentând afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia unii demnitari trebuie să citească mai des revista presei, afirmaţie făcută cu referire la declaraţiile sale, că ”nu poţi să fii şeful Apărării într-o ţară pe baza revistei presei şi nici nu poţi să conduci o ţară dacă te raportezi la revista presei” şi că ”trebuie să scrii revista presei, nu să o citeşti”.

”M-am gândit: dacă aşa privim noi marile evenimente ale omenirii şi marile evenimente istorice dintr-un anumit moment, orientându-ne după revista presei, văzând ce spune presa şi în funcţie de asta noi să acţionăm, atunci este cazul să mă retrag, pentru că nu am loc aici.

Cred că şi preşedintele aici nu a văzut nici declaraţia mea în întregime, ci a fost, după părerea mea, influenţat de unii care i-au prezentat în mod trunchiat ceea ce am zis eu. (...) Nu am încercat să am chimie cu domnul preşedinte, nu am avut niciodată niciun fel de conexiuni conflictuale, dar eram «PeSeDe» şi probabil că un PSD-ist nu este simpatic pentru domnul Klaus Iohannis, dar aşa am ajuns să facem coaliţia asta, trebuia să fie şi PSD-iştii undeva în Guvern”, a adăugat fostul demnitar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇