Moscova dezminte că ar complota pentru destabilizarea Republicii Moldova

Moscova dezminte că ar complota pentru destabilizarea Republicii Moldova

Rusia a respins, marți, acuzația președintelui Republicii Moldova cum că Moscova ar complota pentru a destabiliza ţara.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns luni că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

„Asemenea afirmații sunt complet nefondate și fără fundament. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte ţări occidentale şi Ucraina. Mai întâi, acuzaţii cu referire la informaţiile secrete care nu pot fi verificate, apoi, folosirea acestora pentru a-şi justifica propriile acţiuni ilegale”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei, într-un comunicat citat de Reuters.

ADVERTISING

Moscova a acuzat Ucraina că a stârnit tensiuni între Rusia și Moldova, spunând că Kievul încearcă să atragă Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.

"Este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre planul rus de destabilizare a Moldovei, este atragerea Chişinăului într-o confruntare dură cu Rusia.

La rândul lor, autorităţile moldoveneşti au confirmat acest fals pentru ca, folosind mitul ameninţării ruseşti, să distragă atenţia cetăţenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eşuat al actualei administraţii, pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi a oponenţilor politici.

ADVERTISING

Astfel de planuri sunt deja implementate şi sunt implicate în naraţiuni sincer rusofobe. Este de remarcat că, chiar şi în Moldova, mulţi au perceput cu neîncredere şi nedumerire declaraţia Maiei Sandu. Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorinţă a Rusiei de a „submina” situaţia din Republica Moldova. Spre deosebire de ţările occidentale şi Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei şi ale altor ţări ale lumii.

Rusia nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova şi vrea dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase şi egale.

ADVERTISING

Facem apel la autorităţile moldoveneşti să dea dovadă în sfârşit de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară şi să se ghideze în acţiunile lor de interesele cetăţenilor ţării lor, prin înţelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relaţiile de prietenie stabile cu Rusia", adaugă sursa citată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇