Campania electorală pentru alegerile locale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00, românii fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.
Alegeri locale 2020: Vezi toți candidații înscriși în cursă din localitatea ta
Mandatele actualilor aleşi locali, care trebuiau să expire în iunie, au fost prelungite. Decizia a fost luată având în vedere că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale nu puteau fi organizate deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale nu se puteau realiza fără riscuri majore la adresa sănătăţii publice şi fără încălcarea măsurilor dispuse de autorităţile medicale.
Astfel, în baza Legii 84/2020, "mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020".
Această campanie electorală s-a desfăşurat după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.
Pentru alegerile locale de duminică au fost organizate 18.794 de secţii de votare în întreaga ţară.
La scrutinul de duminică se aleg primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
În Bucureşti, se aleg consiliul local şi primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.
Cine sunt cei 85 de candidați la primăriile de sector din București
Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
Procesul de votare se va desfăşura duminică, între orele 7,00 şi 21,00. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul constituţional.
Duminică, în ziua votului, alegătorii care se prezintă la urne sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.
Alegeri în pandemie: Cum intrăm în secții și cum votează cei cu simptome respiratorii evidente
Buletinele de vot, ștampilele și timbrele ajung sâmbătă în secțiile de votare
Buletinele de vot, ştampilele şi timbrele autocolante vor ajunge în secţiile de votare sâmbătă, acestea fiind transportate sub paza personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit unei hotărâri a BEC, în data de 26 septembrie, preşedinţii birourilor electorate ale secţiilor de votare sau locţiitorii acestora primesc, pe bază de proces-verbal, de la primari: un exemplar al listei electorale permanente, două exemplare ale copiei de pe lista electorală complementară, formularele listelor electorale suplimentare, tipizatele extrasului de pe lista electorală permanentă, copia de pe lista electorală complementară şi lista suplimentară, tuş şi tuşiere de culoare albastră, pixuri de culoare albastră şi coli albe de hârtie A4, ecusoanele membrilor biroului electoral al secţiei de votare, ale căror rubrici vor fi completate de către aceştia, formularele pentru încheierea proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, formularele în care se evidenţiază situaţiile semnalate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV, orice alte materiale necesare bunei desfăşurări a procesului electoral.
Tot sâmbătă, în preziua scrutinului electoral, preşedinţii birourilor electorate ale secţiilor de votare sau locţiitorii acestora primesc, pe bază de proces-verbal, de la birourile electorale de circumscripţie, prin intermediul primarilor: buletinele de vot, ştampila de control, ştampilele cu menţiunea ''Votat", timbrele autocolante.
Toate aceste materiale necesare desfăşurării procesului electoral vor fi transportate în localurile de vot până la ora 18,00, în data de 26 septembrie, cu suportul personalului tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, mai arată BEC.
Potrivit legii, buletinele de vot se distribuie circumscripţiilor electorale prin grija prefecţilor. Buletinele de vot se preiau de către primar, împreună cu preşedintele biroului electoral de circumscripţie, pe bază de proces-verbal, şi se păstrează în încăperi speciale, încuiate şi sigilate.
Distribuirea şi predarea buletinelor de vot se fac în pachete sigilate.
Tot în ajunul zilei alegerilor, la ora 18,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu membrii acestuia, trebuie să fie prezent la sediul secţiei de votare, preşedintele fiind obligat să dispună măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. El dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. Îndepărtarea acestor materiale se duce la îndeplinire de persoanele desemnate de primari în cel mult două ore de la comunicare.
În ziua alegerilor, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.
Alegeri locale 2020: Vezi toţi candidații înscrişi în cursă din localitatea ta
Expert Forum anunță că peste 900 de liste de candidati nu respectă legislația: Nu au nicio femeie