Expert Forum anunță că peste 900 de liste de candidati nu respectă legislația: Nu au nicio femeie

Expert Forum anunță că peste 900 de liste de candidati nu respectă legislația: Nu au nicio femeie

Peste 900 de liste de candidati nu respectă legea, atrage atenția Expert Forum, precizând că nu se respectă reprezentarea ambelor sexe, așa cum cere legislația.

”Deși legislația cere ca partidele politice să formeze listele pentru candidaturile la consiliul local și județean astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, EFOR a descoperit în urma analizei datelor privind candidaturile că în 900 de cazuri nu există nicio femeie pe listele de candidați, iar în 36 de cazuri nu există niciun bărbat”, afirmă reprezentanții Expert Forum într-un comunicat.

ADVERTISING

Biroul Electoral Central nu a publicat sexul candidaților, dar EFOR a reconstruit această bază de date pornind de la numele candidaților. Practic, subliniază Expert Forum, aceste liste de candidați vor fi folosite în alegeri, deși nu sunt conforme legislației.

”Acest fapt ne arată că filtrele de acceptare a candidaturilor trebuie îmbunătățite în același timp cu o colectare mai eficientă a datelor despre candidați, care să permită membrilor birourilor de circumscripție să verifice mai ușor aceste liste.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, ne arată că legislația trebuie modificată pentru a permite mai ușor și într-un termen mai îndelungat contestarea candidaturilor, precum și pentru a sancționa acest tip de abatere”, se mai arată în comunicat.

Cele mai multe liste fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD.

Liste-fara-femei
Foto: ExpertForum

Cei mai mulți bărbați pe o listă sunt în următoarele localități:

barbati-liste-alegeri
Foto: ExpertForum

Localitatea Dumbrava din județul Timiș are cele mai multe liste fără nicio femeie, provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER și PNȚCD.

ADVERTISING

Pe partide politice, cele mai multe liste care cuprind exclusiv femei se regăsesc la Pro România, PMP și PPU.

Liste-fara-barbati
Foto: ExpertForum

Localitățile cu cele mai multe femei pe liste sunt enumerate mai jos:

lista-femei-alegeri
Foto: ExpertForum

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇