Guvernul le interzice românilor care nu poartă mască să intre la urne. Fost șef al CCR: Împiedicarea dreptului la vot este o infracțiune

Guvernul le interzice românilor care nu poartă mască să intre la urne. Fost șef al CCR: Împiedicarea dreptului la vot este o infracțiune

Românilor nu li se poate interzice să voteze dacă nu poartă mască de protecție decât prin lege, avertizează fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Precizările lui vin după ce Guvernul a adoptat luni o hotărâre prin care persoanele care nu poartă mască de protecție nu vor avea voie să intre în secția de votare.

August Zegrean a declarat însă pentru SpotMedia.ro că împiedicarea dreptului la vot este o infracțiune.

”Nu este în regulă. Împiedicarea dreptului la vot este o infracțiune. Dreptul la vot, ca și alte drepturi, poate fi limitat prin lege. În baza articolului 153 din Constituție, pot face o lege prin care să spună ce se întâmplă dacă omul refuză să poarte mască la vot. Altfel e infracțiune. Hotărârea nu este peste Constituție. Trebuie lege”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale.

ADVERTISING

Augustin Zegrean a amintit și de recentul scandal privind izolarea, carantinarea și internarea suspecților și bolnavilor de COVID-19. Mai exact, Guvernul a emis la începutul pandemiei un ordin de ministru în acest sens, iar Avocatul Poporului a sesizat CCR.

Ulterior, Curtea Constituțională a decis că ”izolarea, carantina și internarea obligatorie nu pot fi dispuse prin ordin de ministru”. Guvernul a emis apoi o lege, ce a fost adoptată de Parlament.

ADVERTISING

”Amintiți-vă de povestea cu internarea și cu carantina când CCR a spus că nu se poate decât prin lege, nu prin ordin de ministru. A fost recent. Dacă vor să împiedice oamenii care nu poartă mască să voteze trebuie să facă lege”, a explicat Zegrean.

Totodată, fostul șef al CCR a subliniat că în cazul în care nu va fi făcută o lege care să prevadă că românii care nu poartă mască nu au voie să voteze, aceștia pot da Guvernul în judecată.

Oamenii îi vor da în judecată și va ieși iar un scandal imens și nu se mai termină în veci scandalul”, a declarat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă pot fi anulate alegerile, în situația în care românii nu vor fi lăsați să voteze dacă nu au mască, în baza unei legi, fostul șef al CCR a precizat că ”Mergeți prea departe cu presupunerile, dar nu este voie să împiedice oamenii să meargă la vot dacă nu au mască, deât prin lege”.

ADVERTISING

Guvernul a decis că alegătorii fără mască nu au voie să voteze

Guvernul a stabilit luni prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, iar printre măsuri se numără și cele cu privire la campania electorală și ziua votului.

Astfel, potrivit hotărârii, la secție, votanții vor trebui să poarte mască, să păstreze distanța, să își dezinfecteze mâinile atât la intrare, cât și la ieșire, și să își scaneze singuri buletinele, pentru a intra cât mai puțin în contact cu obiecte atinse și de alte persoane.

Întrebat ce se întâmplă în cazul celor care refuză să poarte mască, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că aceștia nu vor fi lăsați să voteze.

Cu toate acestea, Raed Arafat a susținut că nu e vorba de impiedicarea dreptului de vot, ci doar de respectarea legilor.

Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne.

Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţa celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască”, a afirmat Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇