Arafat insistă că nu sunt anulate drepturi constituționale, dar și că cei care refuză masca nu vor putea vota: Riscă viaţa celor din jur

Arafat insistă că nu sunt anulate drepturi constituționale, dar și că cei care refuză masca nu vor putea vota: Riscă viaţa celor din jur

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut, luni seară, noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze.

Arafat a explicat că a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care include şi regulile de igienă şi protecţie pentru ziua de vot.

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii.

Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile.

Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

Acesta a explicat că nimeni nu va fi împiedicat să voteze.

”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este unul din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne.

Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţa celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască”, a mai scris Arafat, care acuză o încercare ”de a crea un fals scandal prin acuzaţii şi afirmaţii nefondate” la adresa sa.

Amintim că mai mulți specialiști au avertizat că votul este un drept constituțional și că nu poate fi limitat pentru refuzul de a purta mască. Cu alte cuvinte, că o hotărâre de Guvern nu poate să fie peste Constituție.