Trebuie să ne dăm jos masca de două ori în secția de vot - regulile pentru locale, anunțate de șeful AEP

Trebuie să ne dăm jos masca de două ori în secția de vot - regulile pentru locale, anunțate de șeful AEP

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a dezvăluit sâmbătă că alegătorii vor trebui să își dea de două ori masca jos în secția de votare pentru a fi identificați la scrutinul din 27 septembrie, desfășurat în condiții stricte de pandemie.

Într-un interviu acordat Agerpres, șeful AEP a explicat care sunt cele două momente când va trebui să ne dăm jos bariera de protecție obligatorie în spații închise:

”La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se.

ADVERTISING

Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.

La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate.

Se semnează în lista electorală, se înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul. Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus”.

ADVERTISING

Iohannis, despre alegeri în plină pandemie: Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există!

Șeful AEP a anunțat și cum vor putea vota bolnavii de Covid la alegerile locale

Prezență la vot de 50% și costuri de un miliard de lei

Oficialul estimează o prezenţă la vot de aproximativ 50%, mult peste estimările lui Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut sâmbătă dimineață amânarea alegerilor locale chiar şi cu un an.

Pe de altă parte, șeful AEP a dezvăluit cât au ajuns să ne coste alegerile organizate în pandemie.

ADVERTISING

”În jurul sumei de un miliard - total costuri alegeri. Într-adevăr, costurile au crescut. Pentru a putea determina cetăţenii să facă parte, în primul rând, din corpul electoral am crescut indemnizaţiile. Dar şi o suplimentare cu 19 milioane lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare”, a dăugat oficialul pentru sursa citată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇