Orban a anunțat măsurile pentru campanie: Candidații trebuie să poarte mască în timpul activităților electorale în aer liber

Orban a anunțat măsurile pentru campanie: Candidații trebuie să poarte mască în timpul activităților electorale în aer liber

Guvernul stabilește, în ședința de joi seara, regulile ce trebuie respectate în campania electorală.

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri, 28 august.

”În cursul ședinței, vom adopta modificările la HG privind starea de alertă pentru a stabili principalele reguli care trebuie respectate pe perioada campaniei electorale, urmând ca ulterior adoptării hotărârii de guvern să fie emis și ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și Autorității Electorale Permanente, cu regulile mai în detaliu”, a afirmat premierul Ludovic Orban în debutul ședinței de guvern.

ADVERTISING

Prim-ministrul a spus că cea mai importantă măsură va fi obligația de a purta mască în timpul campaniei electorale, chiar și în aer liber.

Iohannis, despre alegeri în plină pandemie: Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există!

”În privința regulilor, este clar că vom impune obligația candidaților și a echipelor de susținători de a purta mască în timpul activităților electorale chiar și în aer liber, în acțiunile de campanie din locuri publice, în campania directă din casă în casă.

De asemenea, va trebui să luăm decizii legate de evenimentele electorale care vor fi limitate la maximum 50 de persoane în spații închise, 100 de persoane maximum în spații deschise”, a completat Ludovic Orban.

ADVERTISING

Orban a mai precizat că la toate evenimentele electorale, participanții vor trebui să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și să se dezinfecteze des pe mâini.

Alegerile merg înainte. Majoritatea secțiilor de votare evaluate până acum asigură implementarea măsurilor anti-COVID

Dezinfectare înainte de distribuirea materialelor de campanie

Totodată, șeful PNL a subliniat că cei care împart materiale electorale trebuie să se dezinfecteze pe mâini cât de des posibil.

”De asemenea, va trebui să impunem dezinfecția mâinilor pentru toți susținătorii candidaților la distribuirea materialelor de campanie, ca să nu existe risc de răspândire a virusului prin transmiterea materialelor.

ADVERTISING

Bine, regula ar trebui să fie ca materialele să fie cu autoservire sau date în poștă sau țiplă, dar dacă se distribuie din mână în mână va exista obligația de dezinfecție pentru fiecare candidat”, a punctat Ludovic Orban.

Orban a avut ședință pentru regulile de protecţie la alegeri: Votanții vor primi mască și gel dezinfectant

Premierul i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să asigure prin structurile din subordine desfășurarea în siguranță a campaniei electorale, care durează 30 de zile.

”Dl. Vela, am solicitarea să luați toate măsurile cu toate structurile din subordine să avem o campanie care să se desfășoare în conformitate cu legea și să nu avem practic încălcări ale legii care să afecteze activitatea în această campanie.

Pe lângă responsabilitatea efectivă de asigurare a unei campanii democratice, trebuie să fiți implicați și pentru asigurarea măsurilor de siguranță sanitară. Faceți tot ce e necesar, instruiți tot personalul implicat în impunerea acestor reglementări”, i-a cerut Orban.

Măsurile Guvernului pentru organizarea în siguranță a alegerilor au mari probleme: Cum interzici dreptul fundamental de a vota cuiva care refuză masca sau termometrul?

Azi se adoptă decizia privind deschiderea activităților culturale

Orban a mai spus că în această seară va fi adoptată decizia CNSU privind redeschiderea sălilor de spectacole și restaurantelor.

”Astăzi, în pauza pe care o vom face după prezentarea actelor normative, vom adopta în CNSU decizia pe care trebuie să o transpunem în hotărâre de guvern până la 1 septembrie, privind deschiderea activităților culturale în spații închise de la 1 septembrie. E vorba de spectacole, teatru, concerte, cinematografe. Va trebui să adoptăm regulile privind reluarea activității pentru restaurante în spații închise, de la hoteluri, moteluri, pensiuni.

Hotărârea CNSU va fi transpusă în hotărâre de guvern până la data de 1 septembrie, astfel încât să se emită ordinele comune privind regulile ce trebuie respectate”, a adăugat prim-ministrul.

În ce privește sectorul cultural, va fi emis un ordin comun al Ministerului Culturii și Ministerul Sănătății, iar în privința sectorului HORECA va fi un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerulului Economiei și al Autorității Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

”Va trebui să asigurăm niște reguli care să reducă la maximum posibil răspândirea virusului cu reluarea activităților. Reglementările vor fi clare. Fac un apel la responsabilitatea tuturor instituțiilor și agenților economici! Să nu existe o creștere a numărului de infectări”, a completat Ludovic Orban.

Vezi și Propunerile HORECA pentru redeschiderea restaurantelor: 6 oameni la masă, mască doar când intri și fără aer condiționat

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/436883400605602


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇