Iohannis, despre alegeri în plină pandemie: Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există!

Iohannis, despre alegeri în plină pandemie: Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există!

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, de la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

El a vorbit despre alegerile locale, care urmează să aibă loc la 27 septembrie.

Șeful statului a precizat că trebuie să ne adaptăm la noile condiții de trai, iar obiectivul principal în această perioadă este de a organiza campania și votul în condiții de siguranță.

Totuși, Klaus Iohannis a punctat că un scenariu cu risc zero în acest sens nu există.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații ale șefului statului:

ADVERTISING

Pe 27 august debutează campania pentru alegerile locale, care au loc în septembrie. Este pentru prima dată când în România se vor desfășura în condiții exceptionale generate de epidemia COVID.

O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni. Dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal e de a organiza evenimentele din campanie, cât și scrutinul în condiții de siguranță, pentru a proteja oamenii și a reduce riscul infectării.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Există precedente, mai multe țări au organizat alegeri în pandemie, fără să aibă impact negativ asupra nuărului de infectări. Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă măsurile sunt înțelese atât de organizatori, cât și de cetățeni, riscul poate fi redus la un minim.

Am cerut Guvernului să facă o campanie cu acest proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce e permis și ce nu e permis, atât în campanie, cât și în ziua votului.

Fac un apel la responsabilitate! Mă adresez în special candidaților la alegerile locale, cât și echipelor acestora: respectați toate regulile și nu îi expuneți pe oameni la infectare! Niciun obiectiv electoral nu e mai important decât sănătatea. Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată.

ADVERTISING

Democrația nu poate fi suspendată, ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm. Alegerile locale au fost deja amânate, pentru că nu s-ar fi făcut în siguranță. Acum știm care sunt măsurile de protecție împotriva coronavirusului, ele se aplică în toate domeniile și funcționează. Putem avea un proces electoral corect, care să se desfășoare în siguranță.

Mă refer la principalele reguli care fac parte din viața noastră de zi cu zi: masca, distanța, spălatul pe mâini. Li se vor adăuga norme specifice perioadei electorale.

Dragi români, e important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți în următorii 4 ani. Să-i alegeți în cunoștință de cauză!

În încheiere, subliniez că e esențial să facem tot ce ține de noi, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele negative ale pandemiei COVID nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate al aleșilor.

Vă mulțumesc!

Conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 26 august 2020

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇