Propunerile HORECA pentru redeschiderea restaurantelor: 6 oameni la masă, mască doar când intri și fără aer condiționat

Propunerile HORECA pentru redeschiderea restaurantelor: 6 oameni la masă, mască doar când intri și fără aer condiționat

Reprezentanții HORECA au anunțat, miercuri, după negocierile cu premierul Ludovic Orban, că s-a agreat ca toate restaurantele să se deschidă în interior, de la 1 septembrie, dar în anumite condiții.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții sectorului HORECA. Întâlnirea a început la ora 15 și a durat două ore.

Reprezentanții HORECA au declarat după întâlnire că au cerut la negocierile cu premierul ca toate restaurantele să fie deschise în interior, de la 1 septembrie.

La întâlnire a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și șeful DSU, care a declarat recent că nu recomandă deschiderea restaurantelor.

Raed Arafat: Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Risc zero nu există

Întrebat despre acest lucru, Dragoș Petrescu (foto), proprietarul restaurantelor City Grill şi preşedintele HORA, a răspuns:

A participat și dl ministru Arafat (...) cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior. Inclusiv dl Arafat, inclusiv dl Tătaru, în anumite condiții. Deci, nu am întâlnit din partea dânșilor vreo opoziție definitivă. Evident, așteptăm decizia comitetului (CNSU - n.red.) de mâine și așteptăm să vedem care din propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului. Pentru că regulamentul trebuie comunicat cât mai curând, astfel încât de la 1 septembrie să putem funcționa

ADVERTISING

A redeschide sau a nu redeschide restaurantele – asta e întrebarea. Ce soluții propune Rafila pentru patronii din HORECA

O masă liberă, una ocupată

El a precizat că vor fi restricții ce trebuie respectate în interior, astfel încât să fie menținută distanțarea socială. De exemplu, o masă va putea fi ocupată de clienți, în timp ce una va rămâne loberă, pentru a fi asigurată distanțarea fizică între persoane.

Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială. Noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzisă folosirea. Ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor în interior de maximum 50% pentru această fază a relaxării. În funcție de condițiile epidemiologice din următoarele săptămâni, luni, evident vom adresa alte măsuri privind regulamentul de funcționare.

Dragoș Petrescu, președintele HORA

Masca va fi obligatorie la intrarea în restaurant, nu și la masă

Dragoș Petrescu a mai precizat că toți clienții care vor intra în interiorul restaurantelor trebuie să poarte mască sanitară. Însă, odată ajuns la masp, clientul o poate da jos.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cîţu ar deschide și mâine restaurantele. Decizia se ia azi, în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Va mai fi obligatoriu portul măștii pentru mersul la toaletă sau dacă persoanele vor să se plimbe de la o masă la alta sau să iară pe terasa localului.

Se va purta mască exact ca la nivel european. La orice restaurant din Europa, găsești interiorul deschie. Însă tot la orice restaurant din Europa intri cu masca pe figură. Orice spațiu închis presupune masca pe figură până când te așezi la masă într-un număr limitat (...) Evident la masă nu vei sta cu mască, dar când te ridici de la masă și vrei să te duci la altă masă sau spre exteriorul restaurantului, terasă, toaletă, etc. va trebui să porți mască și este o normalitate! HORECA vrea să funcționeze sub restricții, pentru a nu pune în pericol viața clienților noștri!

Dragoș Petrescu, președintele HORA
ADVERTISING

HORECA vrea 6 oameni la masă în restaurant

Șeful HORA a mai spus că reprezentanții HORECA au cerut la negocieri ca, odată ce sunt deschise restaurantele în interior, la mese să fie permisul accesul unui număr de maximum 6 persoane.

Ca idee, în prezent, la terase nu pot sta decât 4 persoane la aceeași masă.

Sunt două numere. Respectiv 4 sau 6. Noi am solicitat 6, să fie 6 persoane la o masă și sperăm că această cifră să treacă.

Dragoș Petrescu, președintele HORA

La început, programul va fi limitat

Întrebat dacă vor exista restricții de timp privind închiderea restaurantelor, cum e în prezent în mai multe orașe din țară, Petrescu a răspuns afirmativ.

Amintim că în mai multe orașe din țară, inclusiv în București, terasele trebuie să se închidă la miezul nopții.

Evident vor fi restricții de timp și vom începe cu restricții de timp. E normal să intrăm cu restricții la timp, dar care vor putea fi relaxate în funcție de rezultatele epidemiologice. Astăzi, la terasă, poți lua ultima comandă până la 23 și clientul poate rămâne pe terasă până la ora 24

Dragoș Petrescu, președintele HORA

”Nu am plecat cu o garanție”

Întrebat dacă e sigur că restaurantele se vor deschide în interior de la 1 septembrie, Petrescu a replicat:

În primul rând că premierul a promis public în ultimele zile această dată. Sperăm și asta a fost solicitarea noastră ca dânsul (premierul Orban -n.red.) să ia această decizie pe care a exprimat-o public. Nu am plecat de la întâlnire cu o garanție, pentru că trebuie să treacă decizia Comitetului pentru Situații de Urgență.

Dragoș Petrescu

Orban spune că restaurantele vor fi redeschise ”cel mai probabil” de la 1 septembrie. Decizia se va lua săptămâna asta

Fără aer condiționat în primă fază

În fine, Petrescu a mai spus că în prima fază nu va exista aer condiționat în restaurante, în condițiile în care mai multe studii au relevat că acesta favorizează răspândirea coronavirusului.

Citește și:

Efectul închiderii teraselor la ora 23:00: Vânzările restaurantelor de pe litoral au scăzut cu 40%

10.000 de restaurante nu se vor mai deschide niciodată în România - previziuni de la specialiști

Propunere inedită în București: Locuitorii să primească vouchere de la Primărie pe care să le folosească în restaurante și cafenele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇